Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Σταθερά πάνω από 5% παρέμεινε ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο. Με μικρή συγκράτηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο 5,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Σταθερά πάνω από 5% παρέμεινε ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο. Με μικρή συγκράτηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο 5,2% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης στο δεκάμηνο από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται σε 4,1%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ευνοϊκά στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου επέδρασαν συγκυριακοί παράγοντες και συγκεκριμένα η μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα κατά 3,4% (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), κατά 2,3% στα νωπά ψάρια και κατά 0,4% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στον αντίποδα καταγράφηκαν αυξήσεις 0,2% στη βενζίνη, 0,8% στον καπνό και 2% στα ασφάλιστρα μεταφορών.

Ο πληθωρισμός, όμως, κουβαλά βάρη μηνών από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, που φαίνονται ξεκάθαρα από τη σύγκριση του επιπέδου τιμών ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2009 και τον Οκτώβριο του 2010.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στο συγκεκριμένο δωδεκάμηνο τρέχει με ρυθμό 18,2% στις κατηγορίες των αλκοολούχων ποτών - καπνού αλλά και στις μεταφορές εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ, ακολουθεί με 5,7% η κατηγορία στέγασης, με 3,1% τα ξενοδοχεία - καφέ -εστιατόρια, ενώ στο 2,5% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην ένδυση - υπόδηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Οκτωβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Ο Εν. ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2010, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2010, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '09 - Οκτωβρίου '10, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου '08 - Οκτωβρίου '09, παρουσίασε αύξηση 4,3%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.


*** Αναλυτικά τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v