Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νερό στο κρασί του βάζει το ΥΠΟΙΚ για περαίωση

Τα εκλογικά δεδομένα φαίνεται να προκαλούν αλλαγή στάσης για την περαίωση από το υπουργείο Οικονομικών, που τώρα λέει ότι τα σημειώματα μπορούν να αγνοηθούν χωρίς επιπτώσεις από τους φορολογούμενους.

Νερό στο κρασί του βάζει το ΥΠΟΙΚ για περαίωση
Νερό στο κρασί του -τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο- βάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την ελεγκτική μεταχείριση όσων γυρίσουν την πλάτη στην περαίωση.

Οι απειλές ελέγχων προσαρμόζονται ενδεχομένως στα εκλογικά δεδομένα και οι διατυπώσεις περί ελέγχων δίνουν τη θέση τους σε διαβεβαιώσεις ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αγνοήσει το σημείωμα περαίωσης χωρίς καμία επίπτωση.

«Σε περίπτωση μη αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο (18/11/2010), η οικεία υπόθεση υπόκειται σε έλεγχο», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε απόφαση του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ΠΟΛ 1137) με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2010.

Σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών οι διατυπώσεις είναι εμφανώς τροποποιημένες. «Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση», σημειώνεται. 

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι: 

* Η επιλογή του φορολογουμένου να μην υπαχθεί στην περαίωση δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων. 

* Δεδομένου ότι όλοι οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ασκoύντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα, δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους. 

* Το ελεγκτικό έργο μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα μπει σε κανονική λειτουργία με βάση το νέο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων.

Όσον αφορά στη διόρθωση λαθών, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.

Τέλος, όσοι φορολογούμενοι είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet μπορούν να κατεβάζουν το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση https://www.gsis.gr/taxisnet/per2010/index.jsp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v