Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΔΟΕ: Ξεσκονίζει καταθέσεις-μαμούθ 2.250 γιατρών

Σε άρση του τραπεζικού απορρήτου για 2.250 γιατρούς έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ έπειτα από ενδείξεις φοροδιαφυγής και ευρήματος συμμετοχής σε κυκλώματα υπερτιμολογήσεων και πλαστών συνταγογραφήσεων.

ΣΔΟΕ: Ξεσκονίζει καταθέσεις-μαμούθ 2.250 γιατρών
Σε άρση του τραπεζικού απορρήτου για 2.250 γιατρούς έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ έπειτα από ενδείξεις φοροδιαφυγής και ευρήματος συμμετοχής σε κυκλώματα υπερτιμολογήσεων και πλαστών συνταγογραφήσεων.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει αποκαλύψει καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ για τον καθένα, με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβάλει να έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή, καθώς δεν λείπουν και ορισμένες τρανταχτές περιπτώσεις άκρατης προκλητικότητας όπου στην εφορία δηλώνονταν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο.

Η έρευνα την οποία ξεκίνησε το ΣΔΟΕ υπό τον κ. Γ. Καπελέρη, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει φέρει στον… αφρό των ελέγχων 250 γιατρούς από το Κολωνάκι, 1.000 γιατρούς από τη Β. Ελλάδα και άλλους 1.000 ευρύτερα από την Αττική και οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν πρόστιμα αλλά και κατασχέσεις καταθέσεων εφόσον «δέσουν» οι υποθέσεις. Μάλιστα, όπως λένε αρμόδια στελέχη, τα αποτελέσματα θα έρχονταν νωρίτερα εάν δεν υπήρχαν τα προσκόμματα που προβάλλουν πολλές τράπεζες, στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Οι φορολογικές αρχές έχουν μεν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ορισμένες τράπεζες στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους καλούς πελάτες τους δεν διευκολύνουν τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία για τον παράνομο πλουτισμό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στους ελεγκτές.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και σε λογαριασμούς off shore με έδρα την Κύπρο. «Δεν είναι δυνατόν να μας απαντούν στα αιτήματα για συνδρομή στην έρευνα μέσα σε μία εβδομάδα οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ιταλοί και να έχουμε πρόβλημα με γειτονικές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Στη λίστα των 2.250 γιατρών περιλαμβάνονται τόσο ιδιώτες όσο και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v