Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο Fitch - Moody΄s η οικονομία

Επιτυχίες και ψεγάδια στην εφαρμογή του μνημονίου και στην υλοποίηση των στόχων - δεσμεύσεων θα αναζητήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκια των Fitch και Moody's που φτάνουν στην Αθήνα.

Στο μικροσκόπιο Fitch - Moody΄s η οικονομία
Επιτυχίες και ψεγάδια στην εφαρμογή του μνημονίου και στην υλοποίηση των στόχων έναντι των οποίων έχουμε δεσμευτεί θα αναζητήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκια των οίκων αξιολόγησης Fitch και Moody's, που φτάνουν στην Αθήνα.

Το ραντεβού με τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch έχει καθοριστεί για το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 του μήνα έρχεται η σειρά της Moody's (δεν έχει οριστεί ακόμα ραντεβού με τη Standard & Poor's).

Η συγκυρία στην οποία ξεκινά ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Στο πολιτικό σκηνικό το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, στον απόηχο τυχόν αρνητικού αποτελέσματος για την κυβέρνηση, θεωρείται ήδη αρνητικό από τις αγορές, με άνοδο των spreads στην περιοχή των 850 μονάδων, όταν έναν μήνα νωρίτερα είχαν βρεθεί στις 650 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, και στο δημοσιονομικό πεδίο το τοπίο είναι θολό, αφού η Eurostat αναμένεται στα μέσα του μήνα να αποφανθεί επί των αναθεωρήσεων των δημοσιονομικών μεγεθών και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η τρόικα, η οποία έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, δεν θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό, ιδίως σε συνδυασμό με την υστέρηση εσόδων που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τα κλιμάκια των διεθνών οίκων, στελέχη των οποίων θα συγκεντρώσουν στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εμπορικές τράπεζες, τα υπουργεία αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να συντάξουν στη συνέχεια τις εκθέσεις τους.

Στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας φαντάζει απίθανο. Αντίθετα, αν δεν υπάρξουν πολιτικές ανατροπές και συνεχιστούν η δημοσιονομική προσαρμογή με πιστή εφαρμογή του μνημονίου και οι διαρθρωτικές αλλαγές, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδοκούν, αρχικά τουλάχιστον, αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v