Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλύτερο μαχαίρι στις δαπάνες θέλει το ΥΠΟΙΚ

Εξάντληση κάθε περιθωρίου συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών το 2011 επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο οριστικοποίησης του προϋπολογισμού ώστε το τελικό κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή στις 18/11.

Μεγαλύτερο μαχαίρι στις δαπάνες θέλει το ΥΠΟΙΚ
Εξάντληση κάθε περιθωρίου συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών το 2011 επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο οριστικοποίησης του προϋπολογισμού ώστε το τελικό κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει κύκλο επαφών με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης από τους οποίους ζητά να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τις δαπάνες των υπουργείων τους, με έμφαση σε λειτουργικές, καταναλωτικές δαπάνες και δαπάνες επιχορηγήσεων.

Σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Νησιωτικών Υποθέσεων, Υποδομών , Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί «χειρουργικές επεμβάσεις» στις δαπάνες με στόχο την εξοικονόμηση ακόμα και 50 εκατ. ευρώ από κωδικούς που επιδέχονται πρόσθετο μαχαίρι (κυρίως επιχορηγήσεις, λειτουργικές, καταναλωτικές) προκειμένου να περιορίσει τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται ήδη όπως για παράδειγμα την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ.

Όπως έγραφε τη Δευτέρα το Euro2day, στόχος είναι από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ να συγκεντρωθούν 500 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ όπως υπαγορεύει το μνημόνιο και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ να προέλθουν από εξοικονομήσεις δαπανών.

Η απόπειρα προσδιορισμού των τελικών μεγεθών του προϋπολογισμού υπόκειται σε αβεβαιότητες που συνδέονται με την τελική ετυμηγορία της Eurostat αναφορικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της περιόδου 2006-2009 .

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θέτει τον πήχη του ελλείμματος του 2009 μεταξύ 15,1% στην καλύτερη περίπτωση και 15,5% στη χειρότερη. Την τελική κουβέντα όμως θα πει η Eurostat -εκτός απροόπτου – στις 15 Νοεμβρίου όταν θα ξεκινά και η χειμερινή εξέταση από την τρόικα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v