Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΔΙΤ: Αναθεωρείται το πρόγραμμα συμπράξεων

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών από την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα. Τα νέα δεδομένα. Στόχος έργα 500 εκατ. ευρώ. Προς ακύρωση η ΣΔΙΤ της J&P Άβαξ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΣΔΙΤ: Αναθεωρείται το πρόγραμμα συμπράξεων
Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών από την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, καθώς οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν πλέον δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των αρχικών σχεδίων για τη δημοπράτηση και την υπογραφή συμβάσεων ύψους 1 - 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Με βάση τα νέα δεδομένα, επιδίωξη της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ υπό τον κ. Νίκο Μαντζούφα (ο οποίος τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση πριν από περίπου έναν χρόνο) είναι εντός του επόμενου έτους να προωθηθούν και να συμβολαιοποιηθούν έργα συμπράξεων των οποίων η συνολική αξία δεν θα ξεπερνά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δήλωση του κ. Μαντζούφα στο euro2day.gr, αναθεωρείται εκ βάθρων το πρόγραμμα ΣΔΙΤ προκειμένου να προσαρμοστεί στον καινούργιο σχεδιασμό και στις επιδιώξεις της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, συμβαδίζοντας έτσι με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Επισημαίνεται ότι στη χρηματοδότηση των έργων θα συμμετάσχει ενεργά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού στην παρούσα χρονική συγκυρία οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου το κόστος υλοποίησης αυτών των συμβάσεων.

Από το 2007, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο θεσμός των ΣΔΙΤ, έως και σήμερα έχει υπογραφεί μόλις ένα έργο, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή άλλων δύο. Ειδικότερα, η κοινοπραξία Γαντζούλας ΑΤΕ - Κουρτίδης Α.Ε. έχει αναλάβει και ήδη υλοποιεί την πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων επτά σταθμών της πυροσβεστικής με προϋπολογισμό 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι J&P Άβαξ και Ελλάκτωρ έχουν αναδειχθεί εδώ και περίπου ενάμιση έτος προσωρινοί ανάδοχοι για τη δεύτερη και τρίτη σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, χωρίς προς το παρόν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των συγκεκριμένων έργων.

Προς ακύρωση η ΣΔΙΤ της J&P Άβαξ

Ωστόσο, το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ που έχει να κάνει με την κατασκευή των νομαρχιακών μεγάρων Τρικάλων και Κορίνθου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα ανατεθεί από τη στιγμή όπου το πρόγραμμα Καλλικράτης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας καταργεί τις Νομαρχίες.

Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν πως το προσεχές διάστημα θα ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, τον οποίο είχε κερδίσει η J&P Άβαξ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 56,2 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, ενδεχομένως ακόμη και εντός του 2010 θα υπογραφεί το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή και τη διαχείριση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ. Τον διαγωνισμό έχει κερδίσει η εταιρία Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v