Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις "νάρκες" στα έσοδα του προϋπολογισμού

Η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και η μη καταβολή φόρων, τα προβλήματα με την περαίωση και το χαμηλό ενδιαφέρον για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οι νάρκες για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τρεις νάρκες στα έσοδα του προϋπολογισμού
Αντιμέτωπο με τρεις νάρκες στα έσοδα του προϋπολογισμού έρχεται το υπουργείο Οικονομικών. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και δεν καταβάλλουν φόρους, η περαίωση προχωρά με προβλήματα, ενώ και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, της οποίας η προθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή, δεν φαίνεται να "συγκίνησε" ιδιαίτερα τους φορολογουένους, οι οποίοι όμως τώρα έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα, ανησυχία προκαλούν στοιχεία που δείχνουν ότι:

Τον Οκτώβριο 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την κατάργηση της δυνατότητας εξόφλησης σε τρεις δόσεις και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας. Είχαν υποβάλει δηλώσεις τον Ιούλιο.

Οι επιτηδευματίες αυτοί έρχονται να προστεθούν σε 89.153 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας και δεν υπέβαλαν κάποια ή και τις δύο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2010 και σε 8.666 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και δεν υπέβαλαν μία ή περισσότερες από τις έξι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Στο σύνολό τους, έρχονται αντιμέτωποι με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια από την εφορία να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και να πληρώσουν τον ΦΠΑ μέσα σε πέντε μέρες, υπό την απειλή προσωρινού ελέγχου.

Πολύ συχνά, όμως, η απάντηση που δίνεται -όπως λένε εφοριακοί- είναι "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"…

• Η περαίωση προχωρά με προβλήματα. Η προσπάθεια ταχείας αποστολής όλων των σημειωμάτων μέσω της ΓΓΠΣ έχει φέρει πολλά λανθασμένα εκκαθαριστικά.

Αποστέλλονται εκκαθαριστικά ακόμα και σε… πεθαμένους. Σύζυγος φορολογουμένου, που έχει αποβιώσει από το 2005, έλαβε εκκαθαριστικό περαίωσης με φόρο 1.800 ευρώ για την πενταετία 2001 - 2006. Άλλος φορολογούμενος, με ανενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, καλείται να καταβάλει 5.600 ευρώ για να κλείσει τις χρήσεις 2001 - 2009. Οι φορολογούμενοι αυτοί είτε απλώς θα αγνοήσουν το ειδοποιητήριο περαίωσης, με το ενδεχόμενο η εφορία να τους χτυπήσει την πόρτα για τη διενέργεια ελέγχου, είτε θα προσέλθουν στην εφορία τους για τις διορθώσεις.

Από σήμερα, πάντως, ανοίγουν τα γκισέ των τραπεζών για την πληρωμή της προκαταβολής 20% του φόρου περαίωσης για όσους έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Από σήμερα, άλλωστε, θα πρέπει να λειτουργούν και τα ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί στις εφορίες για τη διόρθωση λαθών. Στις εφορίες εξοφλείται η προκαταβολή μόνο για όσα σημειώματα έχουν λάθη.

• Χωρίς ουρές η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Η ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, η προθεσμία για την οποία έληξε την περασμένη Παρασκευή, ήταν περιορισμένη και τώρα επιστρατεύονται εκ νέου επιστολές με απειλές για κατασχέσεων ακινήτων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και μετά τις 29 Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση αρκεί να καταβάλουν τις δόσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v