Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία Θωμόπουλος-Γκαργκάνας

Στο εσωτερικό της Τράπεζας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα μεταξύ των δύο υποδιοικητών της Νίκου Γκαργκάνα και Παναγιώτη Θωμόπουλου φημολογείται οτι θα αναζητηθεί ο διάδοχος του Λουκά Παπαδήμου.

Στην τελική ευθεία Θωμόπουλος-Γκαργκάνας
Μεταξύ των δύο υποδιοικητών και συγκεκριμένα του κ. Νίκου Γκαργκάνα και του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου θα ”παιχτεί” η διαδοχή του κ. Λουκά Παπαδήμου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μία μετά την άλλη, οι ”τρίτες” - υπό την έννοια οτι δεν προέρχονται από τους κόλπους της κεντρικής τράπεζας – υποψηφιότητες, αδυνατίζουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του προέδρου της Εμπορικής τράπεζας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν οτι η υποψηφιότητά του, έως και πριν από λίγα 24ωρα ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Όμως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή έχασε σημαντικό έδαφος κι ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στο ”βέτο” που φέρεται να υπέβαλαν οι Γάλλοι σύμμαχοι της Εμπορικής.

Η Credit Agricole έχει συνδέσει με σημαντικό βαθμό την πρόοδο της κοινής πορείας της με την Εμπορική, επί ελληνικού εδάφους, με τον ίδιο τον πρόεδρό της. Κατά συνέπεια, πιθανή μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα δημιουργούσε προστριβές. Κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί βεβαίως ούτε η κυβέρνηση ούτε η Εμπορική ούτε βεβαίως και ο πρόεδρός της. Κατά συνέπεια, η υποψηφιότητά του ”πάγωσε”. Άλλωστε, ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ”εξαιρετικά ευτυχής, ως πρόεδρος της Εμπορικής”.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προέρχεται από τα ”σπλάχνα” της. Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή” το σενάριο αυτό συγκεντρώνει το 99% των πιθανοτήτων, αυτή τη στιγμή”.

Υπάρχει βεβαίως πάντα ανοικτό και το μικρό, έστω, ενδεχόμενο της τρίτης υποψηφιότητας, που θα μπορούσε να είναι είτε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Βασίλης Ράπανος είτε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρος Θωμαδάκης.

Αν κρίνει όμως κανείς με βάση τον τρόπο που εκφράζονται κυβερνητικά στελέχη, που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχετικά με το θέμα, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ των δύο υποδιοικητών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v