Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για offshore ακίνητα

Στις εφορίες σπεύδουν οι ιδιοκτήτες για να αναγνωρίσουν... off shore ακίνητα. Ιδιοκτήτης κατέβαλε φόρο 375.000 € για να γλιτώσει από φόρο 15%. Παράταση έως 31/12. Από κόσκινο οι δηλώσεις μεταβίβασης.

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για offshore ακίνητα
Στο γκισέ της εφορίας σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον οι ιδιοκτήτες off shore εταιριών οι οποίοι απέφευγαν τα προηγούμενα χρόνια -με τη βιτρίνα της εξωχώριας -τη φορολόγηση των ακινήτων τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ακινήτου αντικειμενικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ στο Παλαιό Ψυχικό, ο οποίος είχε περασμένο το ακίνητο σε off shore εταιρία και πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια φόρο 3%. Τώρα αναγνώρισε ως φυσικό πρόσωπο την ιδιοκτησία του ακινήτου για να μην του το… φάει η εφορία. Κατέβαλε φόρο μεταβίβασης 375.000 ευρώ* και γλίτωσε από φόρο 1,115 εκατ. ευρώ που αναλογούσε στην off shore μετά την αύξηση του συντελεστή από το 3% στο 15%.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η προσέλευση μεγαλοϊδιοκτητών για…αναγνώριση ακινήτων, ώστε να αποφύγουν τον εξοντωτικό φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Η προθεσμία για τη "φιλική" μεταβίβαση έληξε σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται παράταση έως το τέλος του έτους είναι έτοιμη, με ανοιχτή προς το παρόν ημερομηνία και πιθανότερη την 31η Δεκεμβρίου.

Το δέλεαρ για να σπεύσουν στις εφορίες είναι σημαντικό. Οι φορολογούμενοι που θα αναλάβουν τα ακίνητα αυτά θα απαλλαγούν από το 50% του φόρου δωρεάς ή φόρου μεταβίβασης. Μάλιστα, εφόσον η μεταβίβαση γίνει σε φυσικό πρόσωπο, που είναι ο πραγματικός κύριος του ακινήτου, τότε δίνεται απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς. Παράλληλα, οι off shore θα γλιτώσουν από τον ειδικό φόρο για το 2010, ο οποίος αυξήθηκε από 3% σε 15% και επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, όπως και από τον φόρο υπεραξίας.

Τα μπερδέματα, βέβαια, για όσους είχαν επιλέξει τη βιτρίνα των off shore για να αποφύγουν τη φορολόγηση πολυτελών ακινήτων δεν σταματούν εδώ, καθώς όλες οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων θα περάσουν από κόσκινο. Οι εφορίες θα ελέγχουν εάν οι υπεράκτιες εταιρίες που θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στον ειδικό φόρο ακινήτων 15%. Εάν από τον έλεγχο προκύψει ότι η υπεράκτια εταιρία που μεταβιβάζει τα ακίνητα δεν υπάγεται σε αυτόν, τότε θα βεβαιώνεται ο κανονικός φόρος μεταβίβασης ή δωρεάς, χωρίς τη μείωση κατά 50%.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή υπάγεται για το έτος 2010 στον ειδικό φόρο 15%, θα ελέγχεται εάν πληρώθηκε κατά τα έτη 2003 - 2009 ο φόρος αυτός, ο οποίος ανερχόταν τότε σε 3% για κάθε χρόνο. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταβληθεί, τότε θα καλείται η off shore εντός 10 ημερών να υποβάλει εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις και να καταβάλει τον φόρο (3% για κάθε έτος), με προσαύξηση εκπροθέσμου μειωμένη από 1,5% σε 0,75% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Εάν ο υπόχρεος δεν προσέρχεται εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, τότε θα διατάσσεται τακτικός έλεγχος.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις 1.251 off shore εταιρίες που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Οι εφορίες και το ΣΔΟΕ θα ελέγξουν πόσες από τις συγκεκριμένες εταιρίες μεταβίβασαν σε φυσικά πρόσωπα τα ακίνητά τους για να γλιτώσουν τον φόρο 15%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρίες, οι οποίες, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 3%. Για τον λόγο αυτόν, το ΣΔΟΕ έχει εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων τα οποία ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες.

* ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο δημοσίευμα αρχικά αναφέρθηκε εκ παραδρομής φόρος 375 εκατ. ευρώ, έναντι του ορθού "375.000 ευρώ". Ζητούμε συγγνώμη για τυχόν παρανόηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v