Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλομπαταχτσής το δημόσιο

"Φέσι" 7,162 δισ. ευρώ έχει βάλει το Δημόσιο μέσω νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και υπουργείων σε προμηθευτές του όπως προκύπτει από την πρώτη απόπειρα καταγραφής των δεσμεύσεων γενικής κυβέρνησης.

Μεγαλομπαταχτσής το δημόσιο
"Φέσι" 7,162 δισ. ευρώ έχει βάλει το Δημόσιο μέσω νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και υπουργείων σε προμηθευτές του, όπως προκύπτει από την πρώτη απόπειρα καταγραφής των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω του μνημονίου.

Το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, υπουργείων και λοιπών νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης, το αποτέλεσμα των οποίων προσδιοριζόταν για χρόνια στο…περίπου και ορισμένες φορές κατά το δοκούν προκειμένου να προσαρμοστεί διά της περιβόητης άσπρης τρύπας το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί μετά την έλευση της τρόικας και το πακέτο των 110 δισ. ευρώ, αφού οι πιστωτές μας απαιτούν πλέον να έχουν σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τα πάρε-δώσε του Δημοσίου και πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να μαζέψει στοιχεία, αν και φαίνεται πως έχει ακόμα αρκετό δρόμο.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα είναι εμφανώς ελλιπή αφού από τους 1.034 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μόνο οι 481 έδωσαν στοιχεία. Ομοίως από τα 60 ασφαλιστικά ταμεία στοιχεία έδωσαν τα 24 και από τα 314 νομικά πρόσωπα τα 255.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα φαίνεται πως υπάρχει για τα νοσοκομεία, τα οποία όμως χρωστούν και τα… μαλλιά της κεφαλής τους.

Από τα 135 νοσοκομεία στοιχεία έχουν δώσει τα 133. Χρωστούσαν έως το τέλος Ιουλίου 6,087 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 5,340 δισ. ευρώ. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι στο συνολικό ποσό των 7,162 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα "βερεσέδια" των ολίγων εβδομάδων γιατί αθροίζονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 90 μέρες.

Από τους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ακόμα ότι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης χρωστούν 651,971 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ 333,5 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα άλλα 89,8 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των υπουργείων, την πρώτη θέση των κακοπληρωτών καταλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ληξιπρόθεσμες οφειλές 110,59 εκατ. ευρώ, σε αντιδιαστολή με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων, που δεν έχουν κανένα χρέος.

Συνολικά, τα υπουργεία χρωστούν 376 ,04 εκατ. ευρώ έως τις 31 Αυγούστου, υπολογίζοντας τις οφειλές τους από τις αρχές του έτους. Από αυτά 175 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v