Αποσύρεται το Κατάρ από τον Αστακό

Αργά χθες το βράδυ μέσω επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης έγινε γνωστό ότι η πολυσυζητημένη ενεργειακή τριπλή επένδυση στον Αστακό από το εμιράτο του Κατάρ δεν θα προχωρήσει.

Αποσύρεται το Κατάρ από τον Αστακό
Αργά χθες το βράδυ μέσω επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης έγινε γνωστό ότι η πολυσυζητημένη ενεργειακή τριπλή επένδυση στον Αστακό από το εμιράτο του Κατάρ δεν θα προχωρήσει.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ με επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη ενημέρωνε την ελληνική πλευρά ότι οι δύο κρατικές εταιρίες του Κατάρ που μετείχαν στην κοινοπραξία «Astakos Power Plan», δηλαδή η Qatar Petroleum International και η Qatar Electricity & Water Company, έκριναν πως το έργο δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από την επένδυση.

Σημειώνεται ότι το έργο του Αστακού είχε αδειοδοτηθεί άμεσα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ήδη έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για το επόμενο στάδιο αδειοδότησής του. Πάντως, όπως επισημαίνεται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, στην ίδια επιστολή με την οποία οι Καταριανοί αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τον Αστακό δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί σε νέες προτάσεις για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το σχέδιο επένδυσης προέβλεπε τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης LPG, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.010 MW, που θα εξήγε το 70% της παραγωγής της στην Ιταλία, αλλά και την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων για την αποθεματοποίηση 2 δισ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τέλος, στην κοινοπραξία, πέραν των δύο εταιριών του Κατάρ, συμμετείχαν ακόμη η Shabbagh & Khoury SAL και η γερμανική Rosebud Energie Deutschland GmbH.

Κουβέλης: Ο Αστακός ναυάγησε για επιχειρηματικούς λόγους

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, που αφορά σε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

Σχολιάζοντας τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, τόνισε ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική απόφαση, η οποία προέκυψε μετά από διαφωνία μεταξύ της ελληνικής και καταριανής πλευράς του επιχειρηματικού consortium, όσον αφορά στην τιμολόγηση του αερίου (LPG) που θα τροφοδοτούσε την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα.

Χαρακτηριστικά ανάφερε πως στην σχετική επιστολή που έλαβε από το επιχειρηματικό σχήμα, υπογραμμίζεται ότι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη βιωσιμότητα του έργου.

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η γρήγορη αδειοδότηση του εν λόγω έργου με πρωτοφανώς ταχείς διαδικασίες, απηχεί την πρόθεση της να ευνοήσει τις μεγάλες επενδύσεις.

Σημείωσε ωστόσο ότι στην όλη διαδικασία δεν υπήρξε βιασύνη, καθώς όλες οι ενέργειες έγιναν αφού η κυβέρνηση είχε λάβει διαβεβαιώσεις τόσο από το επιχειρηματικό σχήμα, όσο και από διπλωμάτες αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v