Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισήγηση ΣτΕ υπέρ της νομιμότητας του Καλλικράτη

Να απορριφθούν οι αιτήσεις Δήμων και Κοινοτήτων που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός και παράνομος ο «Καλλικράτης» εισηγήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, οι συμβουλοι κ. Ν. Μαρκουλάκης και Π. Καρλή.

Εισήγηση ΣτΕ υπέρ της νομιμότητας του Καλλικράτη
Να απορριφθούν οι αιτήσεις των Δήμων και Κοινοτήτων που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός και παράνομος ο «Καλλικράτης» εισηγήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι συμβουλοι κ. Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή.

Η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο κ. Π. Πικραμμένο ενώ συμμετείχαν και πέντε αντιπρόεδροι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. Μαρκουλάκης και Καρλή υποστήριξαν ο νόμος 3852/2010 του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Οι νομικοί παραστάτες των Δήμων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο υποστήριξαν ότι κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των Δήμων, ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος του Δημοσίου επισήμανε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο οδηγηθεί σε αντίθετη άποψη από αυτήν των δύο εισηγητών αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Επίσης, επισήμανε ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές εντός των νομών χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος εξέφρασε το ερώτημα μήπως πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και ζήτησε απάντηση και από τις δύο πλευρές μέσω υπομνήματος. Ο κ. Ρίζος πάντως επεσήμανε ότι οι εισηγητικές εκθέσεις των νομοσχεδίων έχουν προπαγανδιστικό περιεχόμενο και δεν είναι θεμελιωμένες όπως γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v