Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστέλλεται η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες

Εξάμηνη ανάσα στην αγορά ακινήτων που πλήττεται από την κρίση φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2011.

Αναστέλλεται η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες
Εξάμηνη ανάσα στην αγορά ακινήτων που πλήττεται από την κρίση φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους εξαιτίας της καθίζησης της αγοράς αλλά και των καθυστερήσεων στη συγκρότηση των επιτροπών που προσδιορίζουν τις νέες τιμές.

Έτσι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων με τις ισχύουσες σήμερα τιμές και τους πρώτους μήνες του 2011, γλιτώνοντας παράλληλα νέες επιβαρύνσεις σε σειρά φόρων και τελών που προσδιορίζονται σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες.

Ο ετεροχρονισμός όμως δεν αγγίζει τα σχέδια για ένταξη στο σύστημα 6.000 οικισμών που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Η ένταξή τους θα σηκώσει το κύριο βάρος των προσπαθειών ώστε να καλυφθούν οι απώλειες των προσδοκώμενων πρόσθετων εσόδων όπως περιγράφονται στο μνημόνιο και στον προϋπολογισμό.

Στο μνημόνιο προβλέπονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 επαναπροσδιορίστηκαν σε 270 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρμογής θα επιδιωχθεί να αντισταθμιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισμών στο σύστημα αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί η ένταξη των συγκεκριμένων οικισμών θα επιφέρει δραστική αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται με βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Σήμερα η αξία των ακινήτων σε οικισμούς προσδιορίζεται με βάση εκτιμήσεις των κατά τόπους εφοριών, με αποτέλεσμα βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, να αποφεύγουν μεταξύ άλλων ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ ή να έχουν επιβαρύνσεις λίγων ευρώ.

Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η αύξηση της αξίας τους θα φτάσει έως και 1.000% σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε νησιά.

Οι περισσότεροι από τους οικισμούς βρίσκονται στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ εκτός αντικειμενικών βρίσκεται ακόμη και μεγάλη περιοχή της επέκτασης του Δήμου της Κηφισιάς προς την Εκάλη. Σταδιακά, στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα ενταχθεί όλη η Ελλάδα.

Αυξήσεις στο αφορολόγητο

Όσον αφορά στη γενική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει μετάβαση σε ένα σύστημα από μηδενική βάση, όπου οι αντικειμενικές σταδιακά θα εξισωθούν και θα παρακολουθούν τις αγοραίες αξίες.

Από τη μετάβαση στο νέο σύστημα κερδισμένοι θα βγουν φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αγοραίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε προσαρμογές των αφορολόγητων ορίων, όμως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v