Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Γιατί "βάζει τα γυαλιά" στην Ελλάδα

Αν και δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την ελλαδική κρίση, η κυπριακή οικονομία καταφέρνει να ξεπεράσει την απειλή της ύφεσης και να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κύπρος: Γιατί βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα
Αν και δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την ελλαδική κρίση, η κυπριακή οικονομία κατάφερε να ξεπεράσει την απειλή της ύφεσης και να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε χαμηλότερα επίπεδα, και όλα αυτά χωρίς την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει θετικά τόσο τις κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Marfin-Λαϊκή, Ελληνική διαπραγματεύονται στην κοινή πλατφόρμα Χ.Α.-ΧΑΚ) όσο και γενικότερα τις ελλαδικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο (π.χ. η Jumbo "τρέχει" με διψήφιο ποσοστό στις πωλήσεις της, όταν στην Ελλάδα αναμένει πτώση στις συγκρίσιμες πωλήσεις χαμηλότερη του 7%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου:

• Με βάση την τάση του πρώτου εξαμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται στο +0,6% για το 2010 και ο πληθωρισμός στο 3%. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα θα είμαστε ευτυχείς αν το ΑΕΠ κλείσει φέτος στο -3% με -3,5% (οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για για -4%).

• Το δεύτερο φετινό εξάμηνο εξελίσσεται καλύτερα από το πρώτο, καθώς μετά το +0,4% στο πρώτο τρίμηνο, ακολούθησε το +0,6% στο δεύτερο, ενώ εκτιμάται +0,8% τόσο για το τρίτο όσο και για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Η βελτίωση του β΄ εξαμήνου αποδίδεται στις πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Ειδικότερα για τον τουρισμό, η κίνηση στα αεροδρόμια αυξήθηκε στο εννεάμηνο κατά 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το κυπριακό δημόσιο δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών. Αντίθετα, το φετινό εννεάμηνο είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%, μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 2,5% και ο περιορισμός του προσωπικού απορρόφησε την αύξηση των δαπανών από την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή και τις προσαυξήσεις. Ο δείκτης του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδο οριακά κατώτερο του 6% (στην Ελλάδα ποσοστό κατώτερο του 8,1% θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία).

• Ακόμη καλύτερο αναμένεται για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα πάντοτε με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, για το 2011 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5%, πληθωρισμός 3% (άρα αύξηση ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4,5%), άνοδος δημόσιων εσόδων κατά 4,7% και των δαπανών μόλις 1,1%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 5,4% χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Αντίθετα, στο κρατικό μισθολόγιο θα υπάρξει αύξηση κατά 5%, στις κοινωνικές παροχές σε ποσοστό 1,1%, ενώ αντίθετα θα επιδιωχθεί νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 3%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4% και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7%, και αυτό με επιφυλάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v