Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ανοίγουν σταδιακά οι αγορές για τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται σταδιακά να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, γεγονός που ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός του έτους, τόνισε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκης.

ΕΤΕ: Ανοίγουν σταδιακά οι αγορές για τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται σταδιακά να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, γεγονός που ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός του έτους, τόνισε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου.

"Πιστεύω ότι σιγά-σιγά οι διατραπεζικές γραμμές πίστωσης θα ανοίξουν, δεν αποκλείω να συμβεί αυτό ακόμη και εντός του έτους", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβακάκης. 

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ ενημέρωσε επιπλέον τον πρωθυπουργό για την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.   


* Ο διάλογος του κ. Γ. Παπανδρέου με τη διοίκηση της ΕΤΕ

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλη Ράπανο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Απόστολο Ταμβακάκη.

Στην αρχή της συνάντησής τους είπαν τα εξής:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σας συγχαρούμε για την επιτυχία της Εθνικής, που είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης, που σιγά-σιγά ανακτούμε όλοι μας, και το τραπεζικό σύστημα αλλά και η ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε, βεβαίως, ξεφύγει από την ανάγκη για αγώνα, δεν έχουμε σημάνει το τέλος του αγώνα. Είναι μια καθημερινή μάχη, αλλά είναι μια μάχη με την οποία βήμα-βήμα δείχνουμε ότι μπορούμε.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Εθνική Τράπεζα, γιατί νομίζω ότι αυτό ήταν και ένα σήμα το οποίο θα είναι πολύ θετικό και για την αγορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Β. ΡΑΠΑΝΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κ. πρόεδρε. Πιστεύουμε ότι με την προσπάθεια που έκανε η Εθνική, και είχε επιτυχή έκβαση, βοηθούμε κι εμείς, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθειά σας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και για να μπορέσει η χώρα μας να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να βρει ξανά τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Α. ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ: Πάντως, θα ανοίξουν οι αγορές σιγά-σιγά. Και πρέπει να σας πω ότι, αν δεν υπήρχε και κάποιο θετικότερο κλίμα για τη χώρα, δεν θα ήταν εύκολο να κάνουμε αυτό το εγχείρημα. Έχει αλλάξει το κλίμα και είναι πιο βελτιωμένο απ' ό,τι ήταν πριν από μήνες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα, αλλά νομίζω είναι τα πρώτα θετικά σημάδια, πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε. 


* Δηλώσεις Β. Ράπανου και Απ. Ταμβακάκη μετά τη συνάντηση

Μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, σήμερα το μεσημέρι, στη Βουλή, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσαν τα εξής:

Β. Ράπανος: Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Τον ενημερώσαμε επίσης για το επόμενο στάδιο, τη διάθεση ενός μέρους των μετοχών της Finansbank, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14%, ώστε να καταστεί από τους πιο υψηλούς της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την Εθνική Τράπεζα πάρα πολύ ισχυρή τράπεζα.

Απ. Ταμβακάκης: Είναι πολύ σημαντικό ότι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχαν 208.000 μέτοχοι από 77 χώρες. Οι μέτοχοι αυτοί εμπιστεύτηκαν την Εθνική Τράπεζα και στο πρόσωπό της το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι η πρώτη εκδήλωση εμπιστοσύνης που μας δείχνουν μετά την κρίση και πιστεύω ότι αυτό είναι η αρχή. Νομίζω πως θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα.

Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν αργά-αργά οι διεθνείς γραμμές χρηματοδότησης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο. Και δεν αποκλείεται να δούμε μια τέτοια εξέλιξη μέσα στο τρέχον έτος, το 2010. Το θεωρώ πολύ πιθανό. Κι αυτό θα σημαίνει μικρότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατόπιν μετακύλιση της ρευστότητας στην αγορά.

Όσον αφορά στη Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης προέβλεψε ότι η πορεία διάθεσης των μετοχών της θα εξελιχθεί πολύ καλά.

Ερωτηθείς ο κ. Ράπανος εάν έγινε συζήτηση για θέματα συγχωνεύσεων, απάντησε αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v