Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμες: Νέα "λαβράκια" από διασταυρώσεις

Σε 70 νέες κατασχέσεις προχώρησε το ΥΠΟΙΚ το Σεπτέμβριο. Ρύθμιση χρεών από οφειλέτες με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη. Nέα διασταύρωση για οφειλέτες με χρέη από φόρους κληρονομιάς άνω των 10.000 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες: Νέα λαβράκια από διασταυρώσεις
Με μαζικές κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να τους εξαναγκάσει να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε 70 νέες κατασχέσεις ακινήτων και οι απειλές φαίνεται πως πιάνουν τόπο: σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, από τους 1.269 οφειλέτες με ακίνητα σε Μύκονο, Σαντορίνη και κέντρο Αθηνών 677 πήγαν στην εφορία και ξεπλήρωσαν τις οφειλές τους ή ρύθμισαν τα χρέη τους, καταβάλλοντας 2,213 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 9,43 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν.

Το φοροκυνηγητό συνεχίζεται και στο στόχαστρο μπαίνουν και επιπλέον 1.142 οφειλέτες με χρέη από φόρους κληρονομιάς πάνω από 10.000 ευρώ έκαστος, οι οποίοι όχι μόνο δεν πλήρωσαν τους φόρους τους αλλά περισσότεροι από τους μισούς δεν δήλωσαν και στο Ε9 τα ακίνητα που κληρονόμησαν. Συγκεκριμένα, η νέα διασταύρωση στοιχείων της ΓΓΠΣ έδειξε: 

* 561 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές, αποστέλλονται επιστολές με τις οποίες οι οφειλέτες καλούνται να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση μη ανταπόκρισης. 

* 581 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 22,3 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν εμφανίζονται κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του TAXIS ή η ακίνητη περιουσία τους είναι μικρότερης αξίας από την οφειλή τους από φόρο κληρονομιάς. Για τους οφειλέτες αυτούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα κληρονομιαία ακίνητα από τις αποδοχές κληρονομιάς, τα οποία ουδέποτε δήλωσαν κατά την υποβολή Ε9. Στους παραβάτες θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.

Για τους μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοϊδιοκτήτες της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του κέντρου της Αθήνας τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν: 

* Μύκονος και Σαντορίνη : Πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων 990 οφειλέτες με χρέη 6,75 εκατ. ευρώ και ακίνητα σε Μύκονο - Σαντορίνη αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 410 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 885.450 ευρώ (κεφάλαιο), 178 έκαναν ρυθμίσεις έναντι των οποίων καταβλήθηκαν 641.925 ευρώ (κεφάλαιο) και 175 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Μετά τις κατασχέσεις που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, τέσσερις οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, δύο έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και για δύο εκδόθηκαν προγράμματα πλειστηριασμού.

Επιπλέον, από τις αρχές Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκαν 23 νέες κατασχέσεις, επτά οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους προ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ενώ δέκα κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

* Κολωνάκι - Σύνταγμα - Μοναστηράκι: Οι διασταυρώσεις έδειξαν 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,68 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ.
 
Στους οφειλέτες αυτούς είχε δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30 Αυγούστου για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου, 48 οφειλέτες εξόφλησαν καταβάλλοντας 135.600 ευρώ (κεφάλαιο), 41 προχώρησαν σε ρυθμίσεις καταβάλλοντας έναντι κεφαλαίου 550.639 ευρώ και 21 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκαν 36 κατασχέσεις μισθωμάτων, στο πλαίσιο των οποίων 12 οφειλέτες διακανόνισαν τις οφειλές τους πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και 47 κατασχέσεις ακινήτων, στο πλαίσιο των οποίων δύο οφειλέτες εξόφλησαν προ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και 16 ρύθμισαν τις οφειλές τους. Όλες οι δρομολογημένες κατασχέσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ακόμα, σε τέσσερις περιπτώσεις δόθηκε εντολή έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού λόγω προϋπάρχουσας κατάσχεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να αναστείλουν τις διαδικασίες κατάσχεσης εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων που «τρέχει» έως τις 29 Οκτωβρίου. Από την αναστολή εξαιρούνται οι κατασχέσεις καταθέσεων που συμψηφίζονται.

Το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, επισημαίνει ότι οι οφειλέτες που εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις παραμένουν στη βάση δεδομένων στην οποία διενεργείται μηνιαίος έλεγχος, ακόμη και μετά την εξόφληση των οφειλών τους, και παρακολουθούνται για ενδεχόμενη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v