Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ : Τι είπε τελικώς - ποιον εννοούσε

Ένταση και αμηχανία επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ για τη διάσταση που πήραν στην Ελλάδα οι δηλώσεις Γιούνκερ ότι η Ευρωπη ήξερε για την κατάσταση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Γιούνκερ : Τι είπε τελικώς - ποιον εννοούσε
Ένταση και αμηχανία επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. για τη διάσταση που πήραν στην Ελλάδα οι δηλώσεις Γιούνκερ ότι η Ευρώπη ήξερε για την κατάσταση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ, Γκι Σιούλερ, προέβη σε τηλεφωνική διευκρινιστική δήλωση για την επίμαχη πρόταση περί "διαφθοράς", λέγοντας ότι ο κ. Γιούνκερ απλώς αναπαρήγαγε δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, λίγο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα. Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει πως υπήρχε πλέον παραδοχή από τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σιούλερ, οι χαμηλοί δείκτες ανταγωνιστικότητας ανησυχούσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και χρόνια, που έβλεπε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, λόγω κυρίως της διαφθοράς. Όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να μιλήσει δημόσια γιατί θα προκαλούσε πολιτική αναταραχή.

Ωστόσο, το ακριβές κείμενο των δηλώσεων, όπως απομαγνητοφωνήθηκε τόσο από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, έχει ως εξής:

"Δεν μπορούσα να αποκαλύψω όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: 'Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα'. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες".

Όπως ανέφερε το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, τόσο ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο νυν πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένοι για την κατάσταση στην Ελλάδα.

"Υπάρχει σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου του Eurogroup κατά την περίοδο 2004 μέχρι σήμερα η αναφορά για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Άλλωστε, από το 2004 μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα μπήκε δύο φορές υπό επιτήρηση λόγω αυξημένων ελλειμμάτων", διευκρινίζει χαρακτηριστικά η πηγή.

"Οι εκκλήσεις από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup για δημοσιονομική προσαρμογή ήταν επίσημες και συνεχείς. Το θέμα πήρε άλλες διαστάσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν η κρίση άρχισε να χτυπά την πόρτα της Ευρώπης", συμπληρώνει.

Το θέμα με τις δηλώσεις άρχισε την Παρασκευή το πρωί στην Ουάσιγκτον όταν κάποιοι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Eurogroup, πριν ξεκινήσει η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για τα θέματα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για τη σκληρή στάση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση.

Υποστήριξε ότι το Βερολίνο πιέζει ασφυκτικά για πολύ αυστηρούς κανόνες, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες, και συνεπώς συνεχίζει να μην υπάρχει ομοφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά σε όλους εδώ και χρόνια, η χώρα μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές, όμως η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν διαλλακτική λόγω των κερδών από τις εξαγωγές στην Ελλάδα.

Με αυτό το παράδειγμα, κατά την αρμόδια πηγή, ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε να δείξει τη διγλωσσία του Βερολίνου.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Γιούνκερ και αρκέστηκε με τη σειρά της να παραπέμψει στις εκθέσεις της για την Ελλάδα των τελευταίων ετών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στις δηλώσεις, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους επί τούτου δήλωσε "πολύ έκπληκτος", χωρίς να προβεί σε άλλο σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v