Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Το κλίμα για την Ελλάδα έχει μεταστραφεί"

Σημαντική μεταστροφή του κλίματος διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Τι είπε για Eurostat και οικονομία.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει μεταστραφεί
«Τίποτε δεν ακόμη κερδηθεί, τίποτε δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον και ξεκαθάρισε ότι μετά τις εκλογές «δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα» για νέα μέτρα, όπως αφήνεται να εννοηθεί από πολιτικούς κύκλους, φωτογραφίζοντας τη Νέα Δημοκρατία.

Το κλίμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχει αναστραφεί και η χώρα «ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της», εφόσον εφαρμόζει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε με την υπογραφή του μνημονίου. «Υπάρχει σαφέστατη μεταστροφή της αρνητικής εικόνας, δεν είναι ακόμη απόλυτα θετική, μας παρακολουθούν και όσο προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή τόσο ανακτούμε τη χαμένη αξιοπιστία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος από τη Eurostat, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «το πρόγραμμα του 2010 και του 2011 δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί καθώς οι αλλαγές στα στοιχεία δεν το επηρεάζουν».

Αγορές

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, προκειμένου να δανειστεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στις αγορές για μία έκδοση. Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το 2011 και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες». Εξάλλου, πρόσθεσε, με βάση το μνημόνιο δεν έχουμε ανάγκη να βγούμε στις αγορές πριν από το 2011. Ωστόσο, δεν χάνουμε την επαφή με την αγορά καθώς «βγαίνουμε στις αγορές με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Μάλιστα, καταφύγαμε στις μηνιαίες εκδόσεις για να έχουμε σταθερή παρουσία στις αγορές χρήματος».

Σε ερώτημα εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου και μετά το 2013, καθώς τα επόμενα έτη έως το 2015 η χώρα πρέπει να πληρώσει τοκοχρεωλύσια της τάξης των 80 - 90 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε πρωτογενή πλεόνασμα και να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Ο συνδυασμός αυτός θα φέρει τη χώρα στις αγορές. Άρα δεν υπάρχει λόγος…».

Πραγματική οικονομία

Αντικρούοντας το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ασφυξίας που πλήττει την ελληνική αγορά οφείλεται στην αδυναμία του Δημοσίου να πληρώσει τα χρέη του (π.χ. σε προμηθευτές), ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο τίθενται πλέον συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου και υπερηφανεύτηκε ότι με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου για πρώτη φορά φέτος το ελληνικό δημόσιο θα κλείσει τα βιβλία του. «Έτσι, οι οφειλές στα νοσοκομεία δεν θα επαναληφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην παρακράτηση ΦΠΑ προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κίνηση που σφίγγει έτι περαιτέρω τη θηλιά στους πιεσμένους επιχειρηματίες, ο υπουργός είπε ότι «φέτος η παρακράτηση του ΦΠΑ δεν έχει τους ίδιους ρυθμούς με πέρυσι και έχει ήδη αποφασιστεί η άμεση επιστροφή των μικρών οφειλών, με βάση κανόνες και αρχές και όχι επιλεκτικά».

Χρηματοδότηση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, να υπογραφεί το «σύμφωνο ρευστότητας» με τις τράπεζες και να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην αγορά. Παράλληλα, υπάρχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κεφάλαια 10 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως όσο υπάρχει ύφεση είναι δύσκολο να αναθερμανθεί η αγορά. «Πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουμε στο ψευτοδίλημμα αυτό, καθώς όσο είναι κλειστές οι αγορές δεν υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο χρηματοδότησης. Γι' αυτό πρέπει να πείσουμε τις αγορές».

Γιούνκερ

Με ιδιαίτερη ψυχραιμία ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βάσει των οποίων η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνώριζαν, χρόνια πριν, για τα προβλήματα και τις ατασθαλίες της ελληνικής οικονομίας. «Τα προβλήματα γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια και για πολύ καιρό τα αγνοήσαμε. Αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Δεν γίνεται όμως μεμιάς να βγούμε από το αδιέξοδο», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο ειδών ευθύνες: η πολιτική ευθύνη που κρίθηκε από τον λαό στις εκλογές του 2009 και η ευθύνη για τη δημοσιοποίηση ψευδών στοιχείων για την οποία θα κρίνουν η Βουλή και η Δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε εξεταστική επιτροπή». Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε εάν η εξεταστική θα αφορά και στη διακυβέρνηση της χώρας πριν από το 2004.

Εκλογές

«Στις περιφερειακές εκλογές», ανέφερε ο ίδιος, «κρίνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη". Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να δώσει έντονο πολιτικό χρώμα στις εκλογές, αλλά δεν είναι έτσι».

Επαφές

Ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, με τον Ιταλό και τον Αμερικανό. Επίσης, συναντήθηκε με τη Moody's και την S&P.

* Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v