Γιούνκερ:Η ΕΕ γνώριζε την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Γιούνκερ αποκάλυψε ότι "γνώριζε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα έφθανε ως εδώ", ενώ άφησε αιχμές για τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας λέγοντας πως οι δύο χώρες "κέρδιζαν μεγάλα ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα".

Γιούνκερ:Η ΕΕ γνώριζε την κατάσταση στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικός ως προς τις διαβουλεύσεις που γίνονταν παρασκηνιακά τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι "γνώριζε πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα έφθανε (ως εδώ)" και ότι "υπήρξαν συζητήσεις επί τούτου με την Κομισιόν, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ". Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις γίνονταν παρασκηνιακά και ο ίδιος δεν μπορούσε να πει δημόσια αυτά που ήξερε.

Άφησε μάλιστα αιχμές για τη στάση των Γερμανών και των Γάλλων λέγοντας ότι οι δύο αυτές χώρες "κέρδιζαν μεγάλα ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα", λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι άφηναν την κατάσταση να χειροτερεύει γιατί είχαν όφελος.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι λόγω των συζητήσεων αυτών ήταν φανερό στο πού θα κατέληγε το ελληνικό πρόβλημα και πως η κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν αντιμετωπιζόνταν "πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και όχι τον τελευταίο χρόνο".

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την κατάσταση της Ελλάδας έγιναν το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε να αποσυνδέσει την κρίση της Ελλάδας από αυτήν της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι "η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα" και πως δεν θα χρειαστεί σχέδιο σωτηρίας όπως αυτό που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, είπε, τα προβλήματα της Ιρλανδίας πηγάζουν απευθείας από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμά της θα εκτοξευθεί φέτος στο 30% - 32% του ΑΕΠ, όμως ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι υπό έλεγχο γιατί το Δουβλίνο εφάρμοσε θαρραλέες και σκληρές πολιτικές".

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μίλησε και για την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων, λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τη σημερινή ισοτιμία με το δολάριο (1,40), χαρακτηρίζοντάς την υψηλή.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις το ευρώ υποχώρησε στο 1,3855 δολάριο από 1,40 που ήταν χθες.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτόν τον καιρό σε επίπεδο Ε.Ε. για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τάχθηκε υπέρ της αυτόματης επιβολής ποινών, αλλά κατά της πρότασης για αφαίρεση ψήφου από τους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων. Ερωτώμενος εάν τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμα στις χώρες το έλλειμμα των οποίων θα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, είπε:

"Πρέπει να βρούμε μια διαδικασία γι' αυτούς που δεν πληρούν τα όρια. Πρέπει όμως να υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών που κατ' επανάληψη υπερβαίνουν το όριο του ελλείμματος και αυτών που έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στην τελευταία περίπτωση δεν μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις γιατί το χρέος δεν είναι πλήρως ελέγξιμο από τις κυβερνήσεις, ενώ το ετήσιο έλλειμμα είναι".

Ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές για τις πιέσεις του Βερολίνου να υπάρξουν πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν την οικονομία και δεν θα βρουν σύμφωνες αρκετές χώρες.

Είναι η δεύτερη επίθεση που δέχεται η γερμανική στάση μέσα σε 24 ώρες. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επέκρινε την καγκελάριο κ. Μέρκελ για την τακτική που ακολουθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v