Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο η ελληνική οικονομία, με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή να επιταχύνεται στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο.

Στο 5,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο η ελληνική οικονομία, με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή να επιταχύνεται στο 5,6% από 5,5% τον Αύγουστο.

Από σημείο εκκίνησης του πληθωρισμού στο 2,4% τον Ιανουάριο, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται μήνα με τον μήνα, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης στο 9μηνο να διαμορφώνεται στο 3,9%.

Μάλιστα, η πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 4,6% σε ετήσια επίπεδα, την οποία υιοθέτησε και το ΔΝΤ μετά το υπουργείο Οικονομικών, δείχνει πως ίσως ο υψηλός πληθωρισμός συνοδεύσει την ελληνική οικονομία και τους επόμενους τρεις μήνες.

Αποκλιμάκωση αναμένεται το 2011, όταν θα έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν αρθεί διαρθρωτικές δυσκαμψίες στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι ο μέσος πληθωρισμός του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στο 2,6%.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο προκύπτει διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού με εκρηκτικές ανατιμήσεις στις ομάδες των αλκοολούχων ποτών, καπνού και μεταφορών, όπου ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 17,7%.

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια εμφανίζουν πληθωρισμό 3,2%, στο 3% διαμορφώνεται για τις επικοινωνίες, στο 8% στην ομάδα στέγαση, η ένδυση και η υπόδηση κρατιούνται σχετικά χαμηλά με πληθωρισμό 2,4% όπως επίσης και η διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά με πληθωρισμό 2,1%.

Ο χαμηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στις επιμέρους ομάδες καταγράφεται στην εκπαίδευση 0,2% και στην υγεία 0,8%.

Σε δωδεκάμηνη βάση, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2010, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αυξήσεις 36,8% στη βενζίνη, 39,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 28,8% στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια, 17,7% στα τσιγάρα, 17,4% στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά, 13,5% στα νωπά λαχανικά, 10,3% στα αυτοκίνητα, 7,4% στις υπηρεσίες μεταφορών, 10,2% στα ασφάλιστρα μεταφορών και 12,1% στα κοσμήματα και ρολόγια.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη, διαμορφώθηκε στο 5,7% από 5,6% τον Αύγουστο.

* Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο πληθωρισμό δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v