Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτή η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος 2009

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος ακόμη και πάνω από 14% για το 2009 αφήνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Δεν εγείρεται θέμα νέων μέτρων. Τι είπε για περαίωση, αντικειμενικές.

Ανοιχτή η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος 2009
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος ακόμη και πάνω από 14% για το 2009 αφήνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που διευκρινίζει ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις στα ελλείμματα των επόμενων ετών θα είναι υποπολλαπλάσιες, χωρίς με τα σημερινά δεδομένα να εγείρουν ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Η Eurostat αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις τελικές διαβουλεύσεις για το ποια μεγέθη της γενικής κυβέρνησης θα επηρεάσουν ανοδικά το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να κλείσουν οριστικά οι γκρίζες ζώνες, και στο τέλος του μήνα θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά μεγέθη, ώστε τυχόν αλλαγές να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Απρίλιο η Eurostat προειδοποιούσε για ενδεχόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 έως και τις 4/10 της μονάδας και για αύξηση του χρέους μέχρι και 7 μονάδες, από την εγγραφή στο έλλειμμα σειράς ελλειμμάτων και εγγυήσεων δημοσίων οργανισμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί, ενώ ανοιχτός είναι και ο φάκελος με τα περιβόητα SWAPs. Οι προσαρμογές δεν αποκλείεται τελικά να είναι μεγαλύτερες.

Παράλληλα, με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα ξεκαθαρίσει και το θέμα με τις αλλαγές των συντελεστών και τις μετατάξεις προϊόντων για τον ΦΠΑ, καθώς εκκρεμεί έγκριση των προωθούμενων από την κυβέρνηση αλλαγών από την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της διάταξης για τον φόρο υπεραξίας. "Εξετάζουμε όμως διορθωτικές κινήσεις στην εφαρμογή του με νομοσχέδιο του Νοεμβρίου", σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Σχετικό αίτημα τέθηκε από την πλευρά του ΣΜΕΧΑ.

Όσον αφορά στην περαίωση, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε σήμερα ότι θα ισχύσει η προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου για την καταβολή της προκαταβολής 20%.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη σταδιακή εξίσωση αγοραίων και αντικειμενικών τιμών αλλά και την ένταξη περιοχών που δεν εντάσσονται σήμερα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η πρώτη δόση της προσαρμογής θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v