Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φως στο τούνελ" για τα ελληνικά ομόλογα

Αγοράστε ελληνικά ομόλογα, προτείνουν GS, HSBC, ΙΝG και SoGen, εκτιμώντας ότι οι υψηλές αποδόσεις αντισταθμίζουν το ρίσκο χρεοκοπίας. Το ράλι των ελληνικών τίτλων στο τρίμηνο. Υποχωρούν τα spreads.

Φως στο τούνελ για τα ελληνικά ομόλογα
Οι οίκοι Goldman Sachs, HSBC, ΙΝG και Societe Generale συμβουλεύουν τους πελάτες τους να τοποθετηθούν σε ελληνικά κρατικά ομολόγα, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs και η HSBC συνιστούν αγορές 30ετών τίτλων, ενώ η Societe συνιστά αγορές τριετών τίτλων, στοιχηματίζοντας ότι το ράλι στα 2ετή ομόλογα θα διαχυθεί και σε τίτλους με πιο μακροχρόνια ωρίμανση.  

Η ING επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διετείς τίτλους και να τους κρατήσουν εννέα μήνες, καθώς η υψηλότερη απόδοση θα επιτρέψει υπεραπόδοση σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους, ακόμη και σε περίπτωση διεύρυνσης του spread (που τώρα διαμορφώνεται στις 750 μονάδες βάσης περίπου) κατά 320 μονάδες βάσης ή 3,2%.


Ράλι ελληνικών ομολόγων στο τρίμηνο

Οι ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν την καλύτερη πορεία στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν αντισταθμίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Οι επενδυτές έβγαλαν χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2009, αποκομίζοντας συνολική απόδοση 3,9% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και της European Federation of Financial Analysts.

"Οι αθρόες πωλήσεις έχουν σταματήσει και με τις αποδόσεις σε αυτά τα επίπεδα είναι ό,τι χρειάζεσαι για να αποκομίσεις καλά κέρδη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών της ING. "Οι προοπτικές της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει αξιοσημείωτα, αλλά τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις εάν οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι να τα κρατήσουν για σημαντική χρονική περίοδο", προσθέτει.

Ο κ. Ιωάννης Σώκος, αναλυτής της BNP στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι, εάν η Ελλάδα πετύχει και τους στόχους μείωσης του ελλείμματος το 2011, αυτό ενδέχεται να σημάνει και την ομαλή επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων. "Τα φορολογικά έσοδα είναι το κλειδί", τονίζει.


Κάτω από τις 800 μ.β. υποχωρεί το spread του 10ετούς

Το δημοσίευμα του Bloomberg διατηρεί τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε πτωτική τροχιά.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες, διαμορφούμενο αυτήν την ώρα στις 795 μονάδες βάσης (7,95%), αντανακλώντας τη σχετική βελτίωση του προφίλ των ελληνικών τίτλων.

Σημειώνεται ότι προ μηνός, και με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους να "φουντώνουν" εκ νέου, το spread "φλέρταρε" και πάλι με τις 1.000 μονάδες και έκτοτε ακολουθεί πτωτική πορεία.

Σημαντική υποχώρηση σημειώνεται στα spreads του 7ετούς, στις 865 μ.β., του 5ετούς (837 μ.β.) και του τριετούς τίτλου (στις 900 μονάδες βάσης). Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα τα spreads και των τριών τίτλων διαμορφώνονταν άνω των 1.000 μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v