Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φρέναρε" η φυγή κεφαλαίων σε Κύπρο τον Αύγουστο

Υποχώρησαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, σε μια ένδειξη ότι "φρέναρε" η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα στις κυπριακές θυγατρικές των τραπεζών.

Φρέναρε η φυγή κεφαλαίων σε Κύπρο τον Αύγουστο
Υποχώρησαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, σε μια ένδειξη ότι "φρέναρε" η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα στις κυπριακές θυγατρικές των τραπεζών. 

Ειδικότερα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 8,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι καταθέσεις στις κυπριακές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 24% από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς οι καταθέτες μεταφέρουν κεφάλαια στην Κύπρο λόγω ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεών ή θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επιβάλλει περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων.   

Εν τω μεταξύ, στο σύνολο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1% έναντι του Ιουλίου.

Η υποχώρηση των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην μείωση κατά 1% των καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα, στα 1,2 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εμπορική μειώθηκαν κατά 11% και 0,1% στα 949,1 εκατ. ευρώ και 333,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντιθέτως οι καταθέσεις στην Alpha Bank και την Eurobank αυξήθηκαν κατά 1,3% και 1,8% στα 3,6 δισ. ευρώ και στα 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v