Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Διορθωτική κίνηση στο ν/σ για περαίωση

Σε… διακριτική υπαναχώρηση σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την περαίωση με τις οποίες καθορίζεται ειδικός τρόπος περαίωσης των υποθέσεων επιτηδευματιών που είναι λήπτες εικονικών στοιχείων προχώρησε το ΥΠΟΙΚ.

ΥΠΟΙΚ: Διορθωτική κίνηση στο ν/σ για περαίωση
Σε… διακριτική υπαναχώρηση σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την περαίωση με τις οποίες καθορίζεται ειδικός τρόπος περαίωσης των υποθέσεων επιτηδευματιών που είναι λήπτες πλαστών ή εικονικών στοιχείων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Με αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης ορίζεται ότι η δυνατότητα περαίωσης για τους συγκεκριμένους επιτηδευματίες δίνεται μόνο εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Με τον τρόπο αυτόν εξαιρούνται όλες οι υποθέσεις του παρελθόντος και, όπως εξηγούν γνώστες της διαδικασίας επιβολής προστίμων, η διάταξη επί της ουσίας -χωρίς να αποσύρεται- καθίσταται ανενεργή.

Κι αυτό γιατί, μετά τη διαπίστωση παράβασης εικονικών στοιχείων, συντάσσεται έκθεση και σχεδόν ταυτόχρονα εκδίδεται και η απόφαση επιβολής προστίμου. Έτσι, οι υποθέσεις για τις οποίες δεν θα έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιβολής προστίμου περιορίζονται δραστικά σε αυτές των τελευταίων ημερών.

Για τις υποθέσεις αυτές, βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει ο ειδικός τρόπος περαίωσης κατόπιν αιτήσεως των επιτηδευματιών στις εφορίες και με την πληρωμή φόρου εισοδήματος 40% επί της συνολικής αξίας των στοιχείων προ ΦΠΑ ή 55% αν πρόκειται για Α.Ε. ή ΕΠΕ.

Με άλλη αλλαγή της τελευταίας στιγμής αυστηροποιούνται οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες ο φορολογούμενος για τον οποίο διαπιστώνεται προσαύξηση της περιουσίας του χωρίς σαφή προέλευση καλείται να αποδείξει ο ίδιος την πηγή προέλευσής της προκειμένου να μη φορολογηθεί ως έξτρα εισόδημα.

Μέχρι σήμερα το βάρος της απόδειξης -από την αντίθετη όψη- έφερε ο φοροελεγκτής. Τώρα ορίζεται με σαφήνεια ότι «σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v