Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Κοντομηνάς… χτυπάει πάντα τρεις φορές!

Η ιστορία, η δράση και το παρασκήνιο της τρίτης ουσιαστικά επέλασης του Έλληνα επιχειρηματία στο Νησί της Αφροδίτης.

O Κοντομηνάς… χτυπάει πάντα τρεις φορές!
Η ιστορία, η δράση και το παρασκήνιο της τρίτης ουσιαστικά επέλασης του Έλληνα επιχειρηματία στο Νησί της Αφροδίτης.

Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς δεν είναι καθόλου άγνωστος στην Κύπρο. Ήταν αυτός που -προ εικοσαετίας περίπου- ξεκίνησε την Interamerican Κύπρου, δημιουργώντας ένα ισχυρότατο δίκτυο πωλήσεων.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Έλληνας επιχειρηματίας πούλησε τον όμιλο που είχε αναπτύξει στο γνωστό κυπριακό συγκρότημα του Νίκου Σιακόλα και επιπλέον δεσμεύτηκε ότι για δέκα χρόνια δεν θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στα ασφαλιστικά πράγματα της Μεγαλονήσου.

Ο όμιλος Σιακόλα δεν κράτησε για πολύ τον ασφαλιστικό όμιλο που είχε αποκτήσει, με αποτέλεσμα να τον πουλήσει στις αρχές του 1999 στο συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας, με πρόεδρο τότε τον Κίκη Λαζαρίδη.

Πολλοί είχαν αποκαλέσει την κίνηση αυτή "deal του αιώνα", όμως οι άνθρωποι της Λαϊκής κατάλαβαν τότε ότι -παρά την πάροδο τόσων ετών- ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς δεν είχε φύγει εντελώς από την όλη υπόθεση…

Και έτσι είδαμε ένα τμήμα πωλήσεων της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής (με την Interamerican Κύπρου στο ζωτικό κομμάτι και με άλλη εταιρία στις γενικές ασφαλίσεις), το προσκείμενο όπως έλεγαν στον Ελλαδίτη επιχειρηματία, να αποχωρεί από το εξαγορασθέν σχήμα και να δημιουργεί μια νέα ασφαλιστική, την Interlife, η οποία κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Ηγέτης στην προσπάθεια αυτή ήταν ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, που θεωρούνταν "το παιδί του Κοντομηνά στην Κύπρο".

Η δεύτερη φορά

Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς δεν άργησε πολύ να... ξαναεπισκεφτεί την Κύπρο, αυτήν τη φορά όχι ως ιδιοκτήτης της Interamerican, που άλλωστε είχε πουλήσει, αλλά ως πρόεδρος της Interamerican, που όμως είχε… εξαγοραστεί από τη Eureko.

Και... ξαναεπισκέφτηκε την Κύπρο επειδή απλώς η Eureko είχε εξαγοράσει την Interlife…

Λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Κοντομηνάς γίνεται γνωστό ότι αποκτά το "όχημα" μιας μικρής ασφαλιστικής εταιρίας από την Ελληνική Τράπεζα, την οποία μετονομάζει σε Demco.

Το περίεργο ήταν ότι -σε εκείνο τουλάχιστον το στάδιο- δεν συνεργάστηκε με την Interlife, ενδεχομένως επειδή αυτή εξακολουθούσε να ανήκει στη Eureko και αυτός είχε αποχωρήσει από τον πολυεθνικό όμιλο ρευστοποιώντας τη μειοψηφική συμμετοχή του.

Και τώρα η τρίτη φορά;

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν αρκετά πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, η Eureko είχε βρεθεί πολύ κοντά στο να εξαγοράσει το 51% των ασφαλιστικών εταιριών της Λαϊκής Τράπεζας, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα δραστηριοποιούνταν με δύο σχήματα στην Κύπρο. Το deal αυτό δεν ολοκληρώθηκε και αργότερα το 51% των ασφαλιστικών αυτών πέρασε τελικά στην πολυεθνική CNP.

Στη συνέχεια, η Eureko αποχώρησε ολοκληρωτικά από την Κύπρο, πουλώντας την Interlife σε ένα μετοχικό σχήμα με "πρώτο βιολί" τον κ. Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Ύστερα λοιπόν από όλα αυτά, αναμένεται με ενδιαφέρον το τρίτο φιλόδοξο "χτύπημα" του κ. Δημήτρη Κοντομηνά στην Κύπρο (μιλά για τρεις εταιρίες, με δραστηριότητα στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), στο οποίο αναφέρεται το χθεσινό Next Deal…

Η κυπριακή αγορά

Αξιοσημείωτο στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά είναι το ότι ο όμιλος της Alpha Bank διαθέτει μόνο μία ασφαλιστική εταιρία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και αυτή είναι στην Κύπρο (την Alpha Ασφαλιστική), καθώς οι άλλες δύο ασφαλιστικές του πουλήθηκαν (η ελληνική στην AXA και η ρουμανική στη Εθνική Ασφαλιστική).

Τέλος, πέρα από τις θυγατρικές των δύο μεγάλων τραπεζών (Κύπρου και Marfin-Λαϊκής) αλλά και των ξένων ασφαλιστικών εταιριών (Alico, Εθνική), σημαντικό ρόλο στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά παίζει και η Universal Life που ελέγχεται από τον κ. Γεωργίου. Αυτή η εταιρία στο παρελθόν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων ομίλων για να την εξαγοράσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v