Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αναβάλλονται τα stress tests

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αναβάλλονται για αργότερα και προς το τέλος του έτους, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση ελήφθη το καλοκαίρι έπειτα από πρόταση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

ΤτΕ: Αναβάλλονται τα stress tests
Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αναβάλλονται για αργότερα και προς το τέλος του έτους, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετική ανακοίνωση.

Το Euro2day είχε αποκαλύψει το θέμα νωρίτερα σε σχετικό άρθρο των "Financial Times" με τίτλο "Αναβολή των stress tests για ελληνικές τράπεζες".

Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που συμμετέχουν στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) πρότειναν στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναβάλει τη φθινοπωρινή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Η τράπεζα συμφώνησε και αποφάσισε την αναβολή της άσκησης.

Ο λόγος για την αναβολή είναι ότι μία νέα άσκηση προσομοίωσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των πρόσφατων αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης δεν θα παρείχε πρόσθετη πληροφόρηση.

Η απόφαση για την αναβολή ελήφθη το καλοκαίρι, πολύ πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή παρουσιάσεων στο εξωτερικό και τις πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν σε εταιρικές ενέργειες.
 
Η άσκηση, που θα λάβει χώρα προς το τέλος του έτους, είναι συμπληρωματική της εκτίμησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2 και εντάσσεται στο πλαίσιο εποπτείας του πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε την αξιολόγησή της για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νέα άσκηση αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει την εν λόγω αξιολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v