Telecoms: Το deal που έχει μόνο νικητές...

Πώς το ενδεχόμενο deal μεταξύ της Forthnet και της Hellas On Line θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμο για όλους. Ακόμη και για τον ΟΤΕ, που υποτίθεται πως πλήττεται. Παράγοντας κλειδί για τον ΟΤΕ η σταθερή τηλεφωνία.

Telecoms: Το deal που έχει μόνο νικητές...
Σύντομα θα ξέρουμε αν τελικά το deal μεταξύ της Forthnet και της Hellas On Line θα υλοποιηθεί ή όχι, δηλώνουν τα στελέχη της δεύτερης.

Ας δούμε όμως τους ωφελημένους και ενδεχομένως τους χαμένους στην περίπτωση όπου ο κύβος ριφθεί και η συγχώνευση γίνει:

Πρώτος κερδισμένος θα είναι η Intracom Holdings, καθώς θα έπρεπε να συνεχίσει να ενισχύει τη θυγατρική της με κάμποσα εκατομμύρια ευρώ, που κάθε άλλο παρά… της περισσεύουν.

Αν, μάλιστα, κάποιος προσέξει τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου της HOL, διαπιστώνει ότι η Intracom έχει ήδη προκαταβάλει έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου 9 εκατ. ευρώ... ζεστά-ζεστά.

Όλα μάλιστα δείχνουν ότι, αν δεν υλοποιηθεί το deal, η οικονομική αυτή αιμορραγία θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, αν συνεκτιμηθεί ότι στο α΄ εξάμηνο οι κατά 30,5 εκατ. θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές της HOL υπερακοντίστηκαν από τις αρνητικές επενδυτικές ταμειακές ροές των 44,3 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, όλα δείχνουν επίσης ότι χωρίς νέα αύξηση κεφαλαίου πολύ σύντομα η HOL θα δει τα ίδια κεφάλαιά της να ξεκινούν από μείον. Και αυτό γιατί μπορεί οι συνδρομητές και τα έσοδα να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό (σε βάρος του ΟΤΕ), ωστόσο το αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι ζημιογόνο (-18 εκατ. στο α΄ εξάμηνο).

Τα ίδια κεφάλαια, μάλιστα, του ομίλου θα ήταν ήδη αρνητικά από την 30ή Ιουνίου κατά 600 χιλ. ευρώ, αν η μητρική Intracom δεν συνεισέφερε τα προαναφερόμενα 9 εκατ. ευρώ (έναντι μελλοντικής ΑΜΚ).

Από την πλευρά της βέβαια, η Forthnet -που βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά στη ρευστότητα- έχει τους δικούς της σημαντικούς λόγους για τους οποίους συζητά το συγκεκριμένο deal, καθώς από μια συγχώνευση θα μπορούσαν να προκύψουν οικονομίες κλίμακας, δραστικές περικοπές στις ταμειακές επενδυτικές ροές, όπως επίσης και μια σειρά άλλες συνέργιες (μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης του συνδρομητικού καναλιού Nova κ.λπ.).

Κάτω λοιπόν από προϋποθέσεις (σωστοί όροι ανταλλαγής κ.λπ.) οι "Κρητικοί" θα μπορούσαν να πουν το "Ο.Κ.".

Και ο ΟΤΕ; Κάποιοι θα έλεγαν ότι η συγχώνευση δύο ισχυρών ανταγωνιστών θα προκαλούσε έντονους πονοκεφάλους στους Γερμανούς του ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός θα έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγαλύτερο ανταγωνιστή, ενισχυμένο με σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Ίσως όμως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό γιατί σε περίπτωση συγχώνευσης των Forthnet - HOL ο ΟΤΕ θα έχει ένα ακόμη επιχείρημα για να πιέσει την κυβέρνηση και την Αρχή (ΕΕΤΤ) ότι θα πρέπει να αρθούν οι σκληροί περιορισμοί που συνεχίζει να αντιμετωπίζει, λόγω της μονοπωλιακής του θέσης.

Και αν η Αρχή βάλει νερό στο κρασί της, ο Οργανισμός θα μπορεί να μειώσει τα τιμολόγιά του και να μην κάθεται, όπως σήμερα, με τα χέρια κατεβασμένα να χάνει μερίδια αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία.

Αν γίνει αυτό και αν αποδώσει το εγχείρημα αναδιάρθρωσης στη Wind (οπότε εξορθολογιστεί ο ανταγωνισμός στην κινητή), τότε πολύ πιθανόν ο ΟΤΕ να επιστρέψει με πολύ πιο γερά νούμερα στις λογιστικές του καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v