Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν μπρος επενδύσεις 2+2 δισ. στις ΑΠΕ

Aποφάσεις που τονώνουν την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έλαβαν το τελευταίο διάστημα τόσο η Πολιτεία όσο και η ΡΑΕ, απελευθερώνοντας έτσι μια σειρά υπολογισμένες και υπό εξέταση επενδύσεις.

Παίρνουν μπρος επενδύσεις 2+2 δισ. στις ΑΠΕ
Aποφάσεις που τονώνουν την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έλαβαν το τελευταίο διάστημα τόσο η Πολιτεία όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), απελευθερώνοντας έτσι μια σειρά υπολογισμένες και υπό εξέταση επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ δημοσιοποίησε την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στον χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο των επενδύσεων σε ΑΠΕ, οι οποίες υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα έχουν αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ.

Με την απόφαση αυτήν καθορίζονται όρια για την εγκατεστημένη ισχύ ανά τεχνολογία για το 2014 και το 2020, όμως σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στη διαδικασία του fast track.

Η αναλογία της εγκατεστημένης ισχύος και τα όρια εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία προβλέπεται ότι θα επανεξεταστούν στο μέσον της τετραετίας, το 2012, οπότε μπορεί να αναθεωρηθούν ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η εξειδίκευση για τη συμμετοχή των ΑΠΕ ανά κατηγορία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 έχει ως εξής:

* Υδροηλεκτρικά: 4.650 MW (3.237 MW σήμερα).
* Φωτοβολταϊκά: 2.200 MW (184 MW σήμερα).
* Ηλιοθερμικά: 250 MW (0 MW σήμερα).
* Αιολικά (περιλαμβανομένων offshore): 7.500 MW (1.327 MW σήμερα).
* Βιομάζα: 350 MW (20 MW σήμερα).

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ειδικά από τα 2.200 MW φωτοβολταϊκών τα 500 ΜW θα είναι «κλειδωμένα» μέχρι το 2014 για τους επαγγελματίες αγρότες και τα 200 MW για εγκαταστάσεις σε κτίρια και στέγαστρα. Το 2020 τα «κλειδωμένα» MW θα αυξηθούν αντιστοίχως σε 750 και 350.

--- «Ξεσκονίζει» σχέδια

Πέραν του παραπάνω πλαισίου, και η ΡΑΕ «ξεσκονίζει» το σύνολο των επενδύσεων που λιμνάζουν στα συρτάρια της ήδη από το 2006. Έτσι, προχώρησε στην απεμπλοκή συγκεκριμένων έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ισχύος άνω των 1.500 MW και ύψους επένδυσης μεγαλύτερου των 2 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετική την παραπάνω κίνηση προώθησης «βαλτωμένων» επενδύσεων, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι κάποιες εξ αυτών ίσως να μην έχουν σήμερα την ίδια στήριξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους που τις εισηγήθηκαν, ή ακόμη και να μην ανταποκρίνονται στους τωρινούς στόχους των ενεργειακών επενδυτών.

* Από τις αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ ξεχωρίζει η επένδυση-μαμούθ για τη διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου, του ελληνοϊσπανικού σχήματος Iberdrola - Ρόκα, στο οποίο έπειτα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων χορηγήθηκε άδεια παραγωγής. Αφορά στη διπλή υποβρύχια σύνδεση με τη Λάρυμνα και την Καβάλα της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου για την αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού, συνολικής ισχύος 700 MW.

Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία αυτά νησιά, είναι προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια.

* Η ΡΑΕ αδειοδότησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της εταιρείας Sun Ray ύστερα από αναμονή τριών ετών. Η συνολική ισχύς των δύο αυτών έργων ξεπερνά τα 5 MW και ο προϋπολογισμός τους είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι εγκρίσεις άλλων ομοειδών έργων της εταιρείας.

* Για την EDF - Υβριδικά Κρήτης εγκρίθηκε η αδειοδότηση σειράς έργων υβριδικών σταθμών της στην Κρήτη, που εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ από το 2007, συνολικής ισχύος περίπου 100 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

* Εγκρίθηκε επίσης η αδειοδότηση του έργου υβριδικού σταθμού της εταιρείας Ελλάκτωρ στη Λέσβο, που εκκρεμούσε στη ρυθμιστική αρχή από το 2006, συνολικής ισχύος περίπου 35 MW και προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.

* Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και άλλων μεγάλων έργων στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως για παράδειγμα δύο αιολικών έργων: το ένα περιλαμβάνει τη διασύνδεση της νήσου Σκύρου, ισχύος 330 MW, και το δεύτερο περιλαμβάνει διασύνδεση των Κυκλάδων (του ομίλου Κοπελούζου), ισχύος 400 MW.

--- Και η ΔΕΗ

Στο παιχνίδι των ΑΠΕ με πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2015 μπαίνει και η ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τη θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναζητεί στρατηγικές συμμαχίες και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο πλαίσιο της επέκτασης αυτής εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά τριών εν λειτουργία αιολικών πάρκων ισχύος 24,65 MW και τριών υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, που θα προστεθούν στο υπάρχον ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, συνολικού ύψους 123 MW.

Αν και εκκρεμεί ο καθορισμός του τελικού τιμήματος εξαγοράς, πηγές της Επιχείρησης κάνουν λόγο για οριστική απόφαση που θα ενισχύσει το ενεργειακό δυναμικό της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακόμα μία ανοιχτή εκκρεμότητα είναι η δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ σε έκταση παλιού λιγνιτωρυχείου στην Κοζάνη.
 
Το έργο αφορά σε 200 MW και μέχρι πρότινος προκρινόταν η λύση συνεργασίας με αμερικανικό όμιλο, σε joint venture, η οποία ωστόσο φαίνεται να παρακάμπτεται υπέρ ενός διεθνούς διαγωνισμού αναζήτησης ενδιαφερομένων για την επένδυση.

** Αναδημοσίευση από το 652ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 17 - 21 Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v