Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση φόρου στα κέρδη των εταιριών

Τη μείωση του φόρου στα αδιανέμητα κέρδη στο 20% από το 2011 ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, ενώ προανήγγειλε και σαρωτική περαίωση. Τι είπε για πετρέλαιο θέρμανσης, Παπαδήμο.

Μείωση φόρου στα κέρδη των εταιριών
Σε ταχεία εφαρμογή του σχεδίου σαρωτικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, που θα αφορά ακόμα και σε παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, παγώνοντας επί του παρόντος τα σχέδια για εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί έως τον Οκτώβριο στη Βουλή με βασικό περιεχόμενο την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται και η εφάπαξ μείωση των συντελεστών φόρου των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% από το 2011, σε μια προσπάθεια να τονωθούν η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και κατ' επέκταση η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής για την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων που θα πληγούν από την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δεν είπε ότι το μέτρο δεν πρόκειται να προχωρήσει γενικότερα. Το αντίθετο μάλιστα. Από τα λεγόμενά του προκύπτει πως το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε φάση αναζήτησης του μηχανισμού καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και για όσο ο μηχανισμός αυτός δεν είναι έτοιμος το μέτρο δεν θα υλοποιηθεί.

Όπως είχε γράψει το euro2day από την περασμένη εβδομάδα, έχουν γίνει εισηγήσεις για ενοποίηση των φόρων από την 1η Ιανουαρίου 2011, αν και υπάρχουν και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε υπέρ του λαθρεμπορίου για το διάστημα που μεσολαβεί από τις 15 Οκτωβρίου έως την 1η Ιανουαρίου.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, σαφές είναι ότι στις 15 Οκτωβρίου -όπως γίνεται κάθε χρονιά- ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί από τα 412 στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Στο μέτωπο της περαίωσης, με φόντο τις δραματικές υστερήσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού που αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ (με αναγωγή στον ετήσιο στόχο αύξησης των εσόδων κατά 13,7%), το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί εναγωνίως λύση κάλυψης της "μαύρης τρύπας".

Έτσι, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί κατά των περαιώσεων, στη λογική της δικαίωσης των ασυνεπών φορολογουμένων σε βάρος όσων είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, το μέτρο θα προχωρήσει τάχιστα. Ούτως ή άλλως, η εξαγγελία του και μόνο από τον πρωθυπουργό εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την καταβολή φόρων και προστίμων ακόμα και για όσους σκόπευαν να το πράξουν, αφού έρχεται περαίωση…

Η περαίωση στόχο θα έχει την είσπραξη ποσού 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο όμως ουδόλως βγάζει από το κάδρο των αποφάσεων τις εναλλακτικές λύσεις για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23% , όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Εναλλακτικά, εξετάζονται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13% - 14% ή η δημιουργία ενιαίου 17% - 18% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει στις επαφές με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν σήμερα, ώστε οι αποφάσεις να περιληφθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.


* Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v