Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Ζητά συνάντηση με τους βασικούς μετόχους

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των βασικών μετόχων του ΟΤΕ ώστε να επικρατήσουν πολιτικές λύσεων και όχι ρήξεων προς όφελος και της Επιχείρησης αλλά και των Εργαζομένων, ζητά η ΟΜΕ - ΟΤΕ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Ζητά συνάντηση με τους βασικούς μετόχους
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των βασικών μετόχων του ΟΤΕ ώστε να επικρατήσουν πολιτικές λύσεων και όχι ρήξεων προς όφελος και της Επιχείρησης αλλά και των Εργαζομένων, ζητά η ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Ειδικότερα, με επιστολή τους προς τους εκπροσώπους των Βασικών Μετόχων ΟΤΕ, κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπουργό Οικονομικών και Rene Obermann Ceo Deutsche Telecom, επισημαίνει, τα εξής:

"Πάγια και διαχρονική επιδίωξη των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η εργασιακή ειρήνη, η ανάπτυξη της εταιρείας και η παροχή υψηλών προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές.

Γνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της εταιρείας και την αναγκαιότητα ανάπτυξής της (προϋπόθεση της οποίας είναι η κερδοφορία της), συμβάλλαμε καθοριστικά στη δημιουργία και εξέλιξη της COSMOTE, την ενσωμάτωση και υπηρέτηση νέων τεχνολογιών αλλά και στις αναγκαίες σε κάθε εποχή αναδιοργανώσεις μέσα από συμφωνίες και ΕΣΣΕ.

Η Επιχείρηση των 32.000 εργαζόμενων με συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις, αλλαγές έργου, έφτασε να έχει σήμερα περίπου 12.000, χωρίς να υπάρξει απόλυση και χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη.

Από τις αρχές του έτους, ζητήσαμε από τη Διοίκηση με προτάσεις σοβαρές, τεκμηριωμένες, δίκαιες και ενταγμένες στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας ΕΣΣΕ . Παράλληλα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, ζητήσαμε τη διεξαγωγή διαβούλευσης για επιχειρησιακά σχέδια που ως φήμες πληροφορηθήκαμε.

Η Διοίκηση, προβάλλοντας ατεκμηρίωτα ως αναγκαιότητα την εφαρμογή «σχεδίων νέας αναδιοργάνωσης» και νέα μείωση του εργατικού κόστους, ακολουθεί παρελκυστική τακτική, αρνούμενη τόσο το διάλογο όσο και τη χορήγηση στοιχείων που θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε συμφωνία και υπογραφή ΕΣΣΕ προς όφελος και του ΟΤΕ και των εργαζομένων του.

Ταυτόχρονα οι επιλογές της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της για μείωση του λειτουργικού κόστους.

Παρέλαβε το 2004, 1200 επιδοτούμενες θέσεις ευθύνης και τις έφτασε στις 2.250, αυξάνοντας τα επιδόματα και τις παροχές. Παρέλαβε τότε 12 Γενικές Διευθύνσεις και μηδενικό αριθμό Βοηθών Γεν. Δ/ντών και σήμερα έχει 17 Γενικές Δ/νσεις με πλήθος Βοηθούς Γεν. Δ/ντων ενώ οι αποδοχές τους έχουν υπερδιπλασιαστεί συνοδευόμενες από bonus, ακριβά αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες κ.α.

Το κόστος του Δ.Σ. ΟΤΕ υπερβαίνει τα 5 εκατ. € ετησίως ενώ εκδηλώσεις και Συνέδρια, που τίποτα δεν προσφέρουν, χορηγίες και διαφημιστικά πακέτα δημιουργούν σημαντικό για την εταιρεία κόστος, για το οποίο καμία ενέργεια περιστολής δεν γίνεται.

Η Διοίκηση ενώ την περίοδο 2005-2008 αποχώρησαν από τον Οργανισμό (κυρίως λόγω της εθελούσιας εξόδου) 6.700 εργαζόμενοι του ΟΤΕ, προχώρησε σε πρόσληψη 3.400 περίπου νέων εργαζομένων. Μάλιστα η αναλογία νεοπροσληφθέντων προς αποχωρήσαντες ήταν διαρκώς αυξανόμενη (2005 : 1%, 2006: 39%, 2007: 100%, 2008: 300%).

Επιπρόσθετα προσελήφθηκε άγνωστος αριθμός «συμβούλων» και «στελεχών της αγοράς» με τεράστιες αμοιβές ενώ πραγματοποιήθηκαν σκανδαλώδεις επαναπροσλήψεις συνταξιούχων πρώην εργαζομένων ΟΤΕ με μεγάλες ετήσιες αποδοχές. Αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται και σήμερα.

Διατηρεί δύο Θυγατρικές Εταιρείες (ΟΤΕplus & Hellascom) που δανείζουν προσωπικό στον ΟΤΕ και ταυτόχρονα εκχωρεί έργο της εταιρείας σε εργολάβους, ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό της περί πλεονάζοντος προσωπικού. Αρνείται την επίλυση ώριμων και δίκαιων προβλημάτων προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες δικαστικές προσφυγές για επίλυση εργασιακών και μισθολογικών διαφορών ενώ η μη συμμόρφωση σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί νομική εκτροπή και μεταθέτει οικονομικές απαιτήσεις στο απώτερο μέλλον.

Η σπατάλη στις λοιπές κατηγορίες δαπανών συνεχίζεται και κανένα μέτρο περιορισμού/μείωσης κόστους δεν λαμβάνεται (π.χ. ο ΟΤΕ εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκια για κτίρια τα οποία δεν χρησιμοποιεί ή δεν χρειάζεται).

Ενώ η Διοίκηση παρουσιάζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της, ανίκανη να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των εσόδων και κερδών και επαναφορά του ΟΤΕ στο δρόμο της ανάπτυξης, καταθέτει προτάσεις και σχέδια που αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο την ισχύ της επιχείρησης στα σημεία άμεσης επαφής της με τον πελάτη.

Η Διοίκηση συνεχίζοντας να λειτουργεί παρελκυστικά στις 6-9-2010 σε απάντηση της νέας πρόσκλησής μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια καλής πίστης και θέλοντας στην ουσία να καταργήσει τον ίδιο τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απέστειλε επιστολή σε μας, ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΤΕ και των μετόχων, που βάζει νέα «αιτήματα» και που μόνο η ανάγνωσή τους προκαλεί για τους εργαζομένους, αιτία σφοδρής σύγκρουσης.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους εργαζόμενους και μαζί με την άρνησή της για διάλογο μαζί μας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ρήξη και εργασιακή αναταραχή.

Κύριοι,

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, η γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Τηλεπ/νιών και ο άναρχος ανταγωνισμός, οξύνει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Επιχείρησή μας.

Ταυτόχρονα οι αστοχίες του καθημερινού management, η συνεχής άρνηση υιοθέτησης προτάσεων των εργαζόμενων για ανάπτυξη, μείωση δαπανών και λειτουργίας με αρχές και κανόνες, σε συνδυασμό με μια ασταθή Διοίκηση (που αλλάζει ή δεν αλλάζει) η οποία χρησιμοποιεί αυτό ως άλλοθι για επικοινωνιακούς τακτικισμούς μη ανάληψης ευθυνών, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄εξαμήνου του 2010.

Ζητάμε, εκτός από την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση άρσης των αδιεξόδων που προβάλλονται, συνάντηση μαζί σας προκειμένου να επικρατήσουν πολιτικές λύσεων και όχι ρήξεων προς όφελος και της Επιχείρησης αλλά και των Εργαζομένων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v