Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Κάτω του στόχου το έλλειμμα στο 8μηνο

Μαύρη τρύπα 3,2 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, με τον ρυθμό μεταβολής τους να εμφανίζεται καθηλωμένος στο 3,3% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε αύξηση 13,7%.

ΥΠΟΙΚ: Κάτω του στόχου το έλλειμμα στο 8μηνο
Μαύρη τρύπα 3,2 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, με τον ρυθμό μεταβολής τους να εμφανίζεται καθηλωμένος στο 3,3% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε αύξηση 13,7% (η υστέρηση των 3,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται με αναγωγή στον ετήσιο στόχο αύξησης των εσόδων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τους μηνιαίους στόχους που έχει θέσει, υποστηρίζει ότι η υστέρηση είναι 1,5 δισ. ευρώ).

Επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης καταγράφεται, από την άλλη πλευρά, και στο σκέλος των δαπανών, επιτείνοντας τον προβληματισμό για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σύνολο του έτους.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι οι δαπάνες στο 8μηνο είναι μειωμένες κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον ρυθμό μείωσης να πλησιάζει τον ετήσιο στόχο μείωσης κατά 5,5%, συρρικνώνοντας έτσι το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες από τη μείωση των δαπανών με διψήφια ποσοστά.

Έτσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται πλέον μειωμένο σε χαμηλότερο ποσοστό έναντι του ετήσιου στόχου.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14,493 δισ. ευρώ από 21,382 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό 8μηνο, με μείωση 32,2%, όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε μείωσή του κατά 39,5% και διαμόρφωσή του συνολικά στα 18,691 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων στο σκέλος των δαπανών με επιπρόσθετη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αναβολές στην παραλαβή εξοπλιστικών προγραμμάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στην παρούσα φάση.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις στον προϋπολογισμό φέρνουν ακόμη πιο κοντά την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας 10ετίας, ώστε να υπάρξει τονωτική ένεση στα έσοδα και να αποφευχθούν επιπλέον μέτρα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%. Η πορεία μείωσης του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και εξαιτίας υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

* Οι πίνακες και τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία του κρατικού υπολογισμού το 8μηνο 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v