Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: Τι είπε για τον ΦΠΑ, τράπεζες

Η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παπακωνσταντίνου: Τι είπε για τον ΦΠΑ, τράπεζες
Η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ανασχηματισμού του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα γίνονται ανάλογες μελέτες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup και του Εcofin, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα εναλλακτικά σενάρια για τον ΦΠΑ αλλά και την "υπηρεσιακή ιδέα" της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μαζί με την Κομισιόν κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες προτάσεις που δεν έχουν ακουστεί και ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Η υποχρέωση της Ελλάδας, είπε, είναι να λάβει μέτρα φέτος και του χρόνου που να αντιστοιχούν στο 4,1% του ΑΕΠ και η τρόικα "είναι ανοιχτή σε όσα είναι κοστολογημένα και έχουν σαφές αποτέλεσμα".

Τι είπε για ΦΠΑ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23% θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά και η κυβέρνηση εξετάζει τις εξής εναλλακτικές:

- Αύξηση κατά δύο μονάδων του ΦΠΑ για τα αγαθά που είναι στο 11%.
- Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
- Εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Για το τελευταίο εκτίμησε ότι θα πλήξει το λαθρεμπόριο καυσίμων και πρόσθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από το κράτος, που φθάνει το 1,4 δισ. ευρώ ετησίως και γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει ειδικό ορόσημο για τις ιδιωτικοποιήσεις, όμως προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση των χρηματοοικονομικών συμβούλων για τις στρατηγικές επιλογές στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων μελετά τις προδιαγραφές πρόσληψης συμβούλων για λιμάνια, οδικούς άξονες, αεροδρόμια, για τη ΔΕΠΑ και για θέματα ύδρευσης.

Επισήμανε ότι παραμένουν οι προκλήσεις για την εφαρμογή του φετινού προϋπολογισμού, αλλά επανέλαβε την πεποίθηση ότι η υστέρηση των εσόδων θα αντισταθμιστεί από την περικοπή των δαπανών. Δήλωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα, την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ κ.λπ. θα ολοκληρωθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Για τις τράπεζες

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο δημόσιος πυλώνας στον τραπεζικό τομέα θα διατηρηθεί αλλά και θα ενισχυθεί ως πάγια θέση της κυβέρνησης.

"Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός νομίζω πως πρέπει να το δει κάποιος στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε τη μελέτη, την οποία έχουμε ζητήσει με τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές. Βεβαίως, οι αποφάσεις είναι της ελληνικής κυβέρνησης".

Επισήμανε ότι τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως η διατραπεζική αγορά είναι τελείως κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που ανάγκασε την ΕΚΤ και την κυβέρνηση να λάβουν σειρά μέτρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε: "Έχω δηλώσει στη Βουλή ότι θα ζητήσουμε από τις τράπεζες συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα γίνει αυτό (χορήγηση νέων δανείων), απολογισμό για το τι έγινε με τις προηγούμενες εγγυήσεις και συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα βελτιωθεί η πιστωτική επέκταση.

Από την άλλη πλευρά, για το ζήτημα αυτού που θα αποκαλούσαμε δίχτυ ασφαλείας υπάρχει η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ταμείο αυτό είναι στην τελευταία φάση ενεργοποίησης, με την έννοια ότι έχει συσταθεί επίσημα, έχει γίνει η διαδικασία για την επιλογή του επικεφαλής και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες".

Για τον ανασχηματισμό

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: "Έχω μία πάγια τακτική: ποτέ δεν μιλώ πριν από τον ανασχηματισμό για τον ανασχηματισμό και ποτέ δεν κρίνω έναν ανασχηματισμό. Οι ανασχηματισμοί γίνονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Και πιστεύω ότι και αυτός ο ανασχηματισμός, που έχει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση της βελτίωσης.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να βλέπει το θέμα κάποιος μέσα από την οπτική της αύξησης των δημοσίων δαπανών, επειδή δημιουργούνται περισσότερες θέσεις υφυπουργών. Θεωρώ πως πρέπει να δει κυρίως πόσο θα βελτιώσει τη λειτουργία ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ήδη στην προηγούμενη μορφή του είχε κάνει πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά διορθωτικές κινήσεις κι είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Θα χαρώ ιδιαίτερα να συνεργαστώ με τη νέα σύνθεση των υπουργών που μαζί απαρτίζουμε το οικονομικό επιτελείο, όπως βεβαίως είχα μια πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Κατσέλη, με την οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε από το νέο πόστο που έχει στο υπουργείο Εργασίας. Και αναφέρομαι σε συνεργασία γιατί εκ της θέσεώς του για τον υπουργό Οικονομικών, εξαιτίας και όλων των συνεργιών που έχει για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, η συνεργασία του με όλους τους άλλους υπουργούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρά η οικονομική πολιτική".

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγηλε roadshows στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, ώστε να ενημερωθούν οι επενδυτές για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v