Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δυσαρέσκεια" Κομισιόν για τη Σλοβακία

Στο κενό έπεσαν οι πιέσεις της Κομισιόν και του προεδρείου του γιούρογκρουπ προς την Σλοβακία, να ανακαλέσει την απόφαση της και να καταβάλει τελικά το μερίδιο του δανείου που της αναλογεί προς την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια Κομισιόν για τη Σλοβακία
Στο κενό έπεσαν οι πιέσεις της Κομισιόν και του προεδρείου του γιούρογκρουπ προς την Σλοβακία, να ανακαλέσει την απόφασή της και να καταβάλει τελικά το μερίδιο του δανείου που της αναλογεί προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν με τον Σλοβάκο υπουργό οικονομικών Ιβαν Μικλος, νωρίτερα σήμερα, διεξήχθη σε κλίμα έντασης και παρά τις προσπάθειες να πει το «ναι», η συνάντηση κατέληξε με ένα ρητό «όχι» από πλευράς της σλοβακικής κυβέρνησης.

Ερωτώμενος τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση αυτή στο ελληνικό δάνειο, ο επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Σλοβακία, ύψους 816 εκατομμυρίων ευρώ «θα το επωμιστούν οι υπόλοιπες 14 χώρες της ευρωζώνης»

Πρόσθεσε δε ότι οι πιέσεις προς την Σλοβακία θα συνεχιστούν και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους εταίρους της, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρωζώνη.

Αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης, Ευρωπαίοι διπλωμάτες διέρρεαν στους δημοσιογράφους ότι «η Σλοβακία απειλείται πλέον με απομόνωση μέσα στην ΕΕ» και ότι «θα δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στον Κοινοτικό προυπολογισμό καθώς οι πιο πλούσιες χώρες μπορεί να φανούν λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις φτωχότερες χώρες»

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να συμμετάσχει στο δάνειο προς την Ελλάδα, με την δικαιολογία ότι οι φτωχότερες χώρες δεν πρέπει να ξελασπώνουν τις πλουσιότερες. Η Σλοβακία είναι η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης.

Περίπου το ένα τρίτο του Κοινοτικού προυπολογισμού, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ διοχετεύεται στις χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβακίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v