Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Πράσινο φως στη δεύτερη δόση του δανείου

"Πράσινο φως" στη δεύτερη δόση του δανείου από το Ecofin. Πράσινο φως και στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και στην επίβλεψη των προϋπολογισμών. Από την ευρωζώνη θα καλυφθεί το μερίδιο της Σλοβακίας στο "πακέτο".

Ecofin: Πράσινο φως στη δεύτερη δόση του δανείου
Οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. ενέκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο τη δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin, η οποία συνεχίζεται.

Η έγκριση ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία, καθώς η πρόοδος της Ελλάδας και του μνημονίου θα συζητηθεί το απόγευμα στο Eurogroup, στους 16 της ευρωζώνης δηλαδή, που υπογράφουν και το δάνειο.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Όλι Ρεν σε δηλώσεις του τόνισε ότι από τη στιγμή όπου η Σλοβακία δεν συμμετέχει στο "πακέτο βοήθειας" προς την Ελλάδα, η συμμετοχή της θα καλυφθεί από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Εκτός από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη αναμένεται να ενημερωθούν και από τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν για τα αποτελέσματα των ελέγχων του Αυγούστου, τις καθυστερήσεις και τα ρίσκα που εντοπίστηκαν για την ομαλή εξέλιξη του μνημονίου.

Το Eurogroup, πέρα από τα εύσημα, αναμένεται να συστήσει επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και νέες παρεμβάσεις σε πέντε προβληματικούς τομείς.

Κοινοτικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το Ecofin ενέκρινε πριν από λίγο και την πρόταση για την έγκαιρη κατάθεση των εθνικών προϋπολογισμών κάθε άνοιξη στην Κομισιόν (European semester), ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε περίπτωση όπου οι προϋπολογισμοί είναι δημοσιονομικά χαλαρότεροι του επιτρεπτού.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει την παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών σε βάθος έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να ανιχνευτούν ανακολουθίες και έκτακτες ανισορροπίες», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ecofin.

Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η επίβλεψη θα ξεκινάει κάθε Μάρτιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις για την κάθε χώρα, βασιζόμενο σε εκθέσεις της Κομισιόν. Η κάθε κυβέρνηση θα λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις πριν υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Η συνολική επίβλεψη θα γίνεται κάθε Ιούνιο και Ιούλιο και ο στόχος είναι να επικεντρώνονται οι προσπάθειες γύρω από το 3% στο έλλειμμα και το 60% στο δημόσιο χρέος, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, το τελικό κείμενο είναι πολύ χαλαρότερο και δεν ξεκαθαρίζει εάν η Κομισιόν θα έχει δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης σε περίπτωση όπου μια χώρα παρουσιάσει προϋπολογισμό με τάσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αναμφισβήτητα, η φράση «οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις» δείχνει ότι τελικά πέρασε η άποψη του βρετανικού μπλοκ πως το αρχικό μέτρο που προνοούσε παρέμβαση της Κομισιόν παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και έτσι η ορολογία χαλάρωσε ώστε να καμφθεί το βέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v