Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Εξετάζει νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης διάταξης νόμου του 1995 σύμφωνα με την οποία μαύρες λίστες φοροφυγάδων συνοδεύουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους με την κατάθεσή του στη Βουλή, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΥΠΟΙΚ: Εξετάζει νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης της διάταξης νόμου του 1995 σύμφωνα με την οποία μαύρες λίστες φοροφυγάδων ή « πίνακες παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας» συνοδεύουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους με την κατάθεσή του στη Βουλή, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ελέγχων του υπουργείου έχει ζητηθεί από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να αποστείλουν αναλυτικές λίστες με επιχειρήσεις που διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων ή ήρθαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις των καταθέσεών τους ως έσχατη λύση είσπραξης των οφειλών τους στο δημόσιο, κατά τη διάρκεια του 2009.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το αν θα φέρει μαύρες λίστες μαζί με τον προϋπολογισμό 2011 στη Βουλή. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης αλλά και ενδεχόμενων κωλυμμάτων έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από την εγκύκλιο που έστειλε η Διεύθυνση Ελέγχων σε ΔΕΚ, ΠΕΚ και ΔΟΥ, πάντως προκύπτει με σαφήνεια ότι η προεργασία γίνεται, αφού ζητούνται πίνακες με στοιχεία για:

· Επιχειρήσεις οι οποίες διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης που διαπιστώθηκαν μετά από τακτικούς φορολογικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα την απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων τους ή προσωρινούς ελέγχους μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων ή λόγω μη υποβολής δηλώσεων.

Για τις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνεται ο πίνακας με τις καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009 ανεξάρτητα από την ημερομηνία κοινοποίησης της καταλογιστικής πράξης. Ως προς το ύψος των φόρων και προστίμων που θα οδηγούν στη λίστα, καταγράφονται επιχειρήσεις για τις οποίες τα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων, τα οποία καταλογίσθηκαν με τακτικό ή προσωρινό έλεγχο, κατέστησαν οριστικά λόγω μη άσκησης προσφυγής (όχι μετά από διοικητική επίλυση της διαφοράς, ήτοι συμβιβασμό) και εφόσον αυτά τα ποσά αθροιστικά, για όλες τις χρήσεις και τα αντικείμενα υπερβαίνουν τα 146.735 ευρώ (50.000.000 δρχ.).

Επίσης, στον ίδιο πίνακα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις οι οποίες άσκησαν προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου, εφόσον οι προσφυγές αφορούν καταλογιστικές πράξεις με καταλογισθέντα ποσά φόρων, τελών, πρόσθετων φόρων και προστίμων που προέκυψαν μόνο από τακτικό φορολογικό έλεγχο βάσει του οποίου τα αποτελέσματα προσδιορίστηκαν μετά από απόρριψη των βιβλίων και στοιχείων και το σύνολο των ποσών αυτών υπερβαίνει αθροιστικά τα 293.470 ευρώ (100.000.000 δρχ.), για όλες τις χρήσεις και τα αντικείμενα.

· Επιχειρήσεις οι οποίες διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις σχετικές μόνο με την έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων, για τις οποίες οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν από 1/1 - 31/12/09 (ανεξάρτητα από την ημερομηνία κοινοποίησης της καταλογιστικής πράξης), και τα ποσά που καταλογίστηκαν από διάφορες χρήσεις συνολικά είναι πάνω από 2.934 ευρώ (1.000.000 δρχ.).

· Επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, κυρίως κατασχέσεις του 50% των καταθέσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v