Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκληρή δουλειά» η τραπεζική στο β΄ τρίμηνο

Με απώλειες καταθέσεων, αυξήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και αύξηση χορηγήσεων (λόγω των αναχρηματοδοτήσεων) ολοκλήρωσαν ένα οδυνηρό δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες.

«Σκληρή δουλειά» η τραπεζική στο β΄ τρίμηνο
* Ο αναλυτικός πίνακας με τη μεταβολή σε κερδοφορία, χορηγήσεις, καταθέσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια του β΄ τριμήνου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η αιμορραγία των καταθέσεων και η αύξηση της εξάρτησης στην ΕΚΤ αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του εξαμήνου του 2010 για τις ελληνικές τράπεζες. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στις καταθέσεις της από τρίμηνο σε τρίμηνο σημείωσε η Alpha Bank με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σε απόλυτο μέγεθος η ΕΤΕ με 1,84 δισ. ευρώ, η EFG Eurobank σημείωσε πτώση 1,32 δισ. ευρώ και στον αντίποδα η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin P.B. αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 11,5% η πρώτη και 3,35 δισ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ η δεύτερη ή 2,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 11%, με το απόλυτο μέγεθος στα 2,21 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank, με την πρώτη να προσθέτει 668 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη 523 εκατ. ευρώ. Για την Alpha Bank η αύξηση περιορίστηκε στα 341 εκατ. ευρώ, ενώ η ΑΤΕΒΑΝΚ και η Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν 200 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για τη Marfin P.B. η αύξηση περιορίστηκε στο 6,6% και στα 112 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη αύξηση στις χορηγήσεις οφείλεται στις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων από τις τράπεζες. Για την ΑΤΕΒΑΝΚ η μείωση των δανείων προσέγγισε τα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ για την Alpha Bank τα 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, θετικό έδαφος 2 δισ. ευρώ για τις ΕΤΕ, Πειραιώς και 1,7 δισ. για την EFG Eurobank.

Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, χωρίς ωστόσο ο ρυθμός τους να μειώνεται. Στο 7,2% το ποσοστό για την Alpha το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από 6,3% το πρώτο τρίμηνο. Τους χαμηλότερους δείκτες εμφανίζουν η Πειραιώς και η Marfin P.B. με 6% και 6,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στα επιμέρους, θετικό το στοιχείο ότι υπήρξαν τράπεζες με αύξηση στα προ φόρων και μετά προβλέψεων κέρδη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η ΕΤΕ, η Alpha Bank και η Πειραιώς κατέγραψαν +24%, +14% και +341% αντίστοιχα, με τις δύο τελευταίες ωστόσο να συγκρίνονται με ένα κάκιστο ζημιογόνο πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, ζημίες η ΑΤΕΒΑΝΚ και το Ταχ. Ταμιευτήριο. Σταθερή παρέμεινε η Τράπεζα Κύπρου με 90 εκατ. ευρώ, ενώ η EFG Eurobank και η Marfin P.B. σημείωσαν πτώση 46% και 57%.

Στα θετικά επίσης η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, αν και ΕΤΕ, Κύπρου και Marfin P.B. παρουσίασαν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των δαπανών σε σχέση με την αύξηση των εσόδων από τόκους. Για την Eurobank η μείωση των εσόδων με έναν τρόπο ισοσκελίστηκε από τη μείωση του λειτουργικού κόστος.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο οριακά, με εξαίρεση την Alpha Bank και το Ταχ. Ταμιευτήριο. +11% οι προβλέψεις στο τρίμηνο για την Alpha και το Τ.Τ. έναντι +1% για την Πειραιώς, +2% για τη Marfin P.B., +7% για την ΕΤΕ, +3% για τη Eurobank, αμετάβλητες για την Κύπρου και -3% για την ΑΤΕΒΑΝΚ.

Τέλος, στο μέτωπο των καθαρών κερδών το δεύτερο τρίμηνο τα είχε όλα. Turnover για την Alpha, αύξηση ζημιών για την ΑΤΕΒΑΝΚ και το Ταχ. Ταμιευτήριο, σταθερότητα για την Κύπρου, σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη για την ΕΤΕ και τη Eurobank αλλά και μείωση για Πειραιώς και Marfin P.B. Για την Alpha Bank στα 49 εκατ. τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο από 10 εκατ. ζημίες το πρώτο, ενώ για την ΕΤΕ στα 125 εκατ. ευρώ τα κέρδη από μόλις 21 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για την ΕΤΕ, ωστόσο, οι ζημίες από τις εγχώριες δραστηριότητές της διαμορφώθηκαν στα 159 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ τα κέρδη από την Τουρκία ανήλθαν στα 251 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Για την Τράπεζα Πειραιώς στο δεύτερο τρίμηνο οι ζημίες στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ είναι το τρίτο συνεχόμενο ζημιογόνο τρίμηνο στις εγχώριες δραστηριότητές της. Για τη Eurobank, η αύξηση στα 34 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τη μεταβολή σε κερδοφορία, χορηγήσεις, καταθέσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια του β΄ τριμήνου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v