Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο

Συγκρατημένη αύξηση εμφανίζει ο πληθωρισμός τον Ιούλιο περιορίζοντας την ανησυχία για τιμάριθμο ”ολυμπιακών” διαστάσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ”κλείνει” στο 3%-3,1% έναντι 2,8%.

Συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο
της Έλενας Λάσκαρη

Συγκρατημένη αύξηση εμφανίζει ο πληθωρισμός τον Ιούλιο περιορίζοντας την ανησυχία για τιμάριθμο ”ολυμπιακών” διαστάσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κλείνει στο 3% -3,1% έναντι 2,8% με τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και την ετεροχρονισμένη σε σχέση με πέρυσι έναρξη των εκπτώσεων να αποτελούν τις κύριες αιτίες ανόδου.

Οι κίνδυνοι όμως για έντονη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν αν και μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχει καταγράψει σημαντική πτώση τιμών στα πακέτα διακοπών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία η οποία όμως δεν απεικονίζεται στο σύνολό της στον πληθωρισμό αφού η ΕΣΥΕ καταγράφει τις τιμές πόρτας.

Ευεργετικά για το δείκτη τιμών καταναλωτή επέδρασαν και οι τιμές των οπωροκηπευτικών που διατηρούνται σε λογικά για την εποχή επίπεδα. Από την άλλη πλευρά σημαντικές πιέσεις ανέκυψαν εξαιτίας των ανατιμήσεων της βενζίνης στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η διάρκεια των εκπτώσεων τον Ιούλιο ήταν κατά 12 ημέρες μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Έτσι, η καθυστέρηση έναρξης των εκπτώσεων επέφερε επιβάρυνση τεσσάρων δεκάτων στον πληθωρισμό ενώ δύο δέκατα πρόσθεσαν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Όσον αφορά στις τιμές σε καφέ και εστιατόρια, σύμφωνα με παράγοντες της ΕΣΥΕ διατηρούνται σε λογικά επίπεδα χωρίς μειώσεις μεν αλλά και χωρίς μεγάλες αυξήσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με το τμήμα οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι γυναίκες αποτελούν ”ασθενές φύλο”, τόσο όσον αφορά στην αμοιβή της εργασίας τους όσο και σχετικά με την απασχόλησή τους σε ανώτατες διοικητικές και διευθυντικές θέσεις, έναντι των ανδρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες εργαζόμενοι απολαμβάνουν, κατά μέσο όρο υψηλότερες αμοιβές από τις γυναίκες συναδέλφους τους ακόμα και όταν βρίσκονται στην ίδια μισθολογική κλίμακα. Οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο, περίπου το 75% των αμοιβών των ανδρών εργαζομένων.

Όσον αφορά στην κατάταξη ανδρών και γυναικών σε επαγγέλματα, οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων γραφείου (52,5%) και των ανειδίκευτων υπαλλήλων (52,2%).

Η απασχόληση των γυναικών σε διευθυντικές και σε ανώτατες διοικητικές θέσεις σε σχέση με τους άνδρες είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς μόνο το 20% των θέσεων αυτών καλύπτεται από γυναίκες, ενώ μόνο το 1,3% του συνόλου των γυναικών κατέχει διευθυντικές θέσεις.

Το 26,7% των γυναικών απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (14% στο σύνολο των ανδρών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v