Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου

Τα επικαιροποιημένα κείμενα για το μνημόνιο συνεννόησης και το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής καθώς και την έκθεση που έχει προετοιμάσει για την ελληνική οικονομία δημοσιοποίησε η Ε.Ε.

ΥΠΟΙΚ: Τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου
Τα επικαιροποιημένα κείμενα για το μνημόνιο συνεννόησης και το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής καθώς και την έκθεση που έχει προετοιμάσει για την ελληνική οικονομία δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες αξιολόγησε θετικά την προσπάθεια της χώρας μας και έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Το υπουργείο επισημαίνει πως τα επικαιροποιημένα κείμενα για το μνημόνιο συνεννόησης και το μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής θα αναρτηθούν σήμερα στα ελληνικά και στα αγγλικά και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αναρτάται επίσης και η έκθεση προόδου που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην επιστολή, η οποία αποστέλλεται προς τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker, τον κ. Olli Rehn, αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν, τον κ. Jean-Claude Trichet, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στον κ. Ντομινίκ Στρος Καν, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, αναφέρουν τα εξής:

"Στην επισυναπτόμενη επικαιροποίηση του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (ΜΟΧΠ) και του μνημονίου στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου 2010, περιγράφουμε την πρόοδο και τα επόμενα βήματα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται με την οικονομική βοήθεια που παρέχεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης.

Οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Έχουμε κάνει μια δυναμική εκκίνηση με το οικονομικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά επιτυχώς, οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενισχύονται και οι διαρθρωτικές πολιτικές είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε καίριους τομείς:

• Το ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αποδειχθεί δύσκολος ο απόλυτος έλεγχος των δαπανών σε κάποιους φορείς του Δημοσίου και αναμένοντας αυτές τις δυσκολίες, η εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε κατώτερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι στόχοι για τη γενική κυβέρνηση θα εκπληρωθούν.

Κοιτάζοντας μπροστά, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την καλύτερη από την προσδοκώμενη επίδοση στο επίπεδο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, έως ότου καταστεί πλήρως αποτελεσματικός ο έλεγχος στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

• Ως αποτέλεσμα της δυσκολίας ελέγχου των δαπανών σε κάποιους φορείς του Δημοσίου, η παρακολούθηση του ενδεικτικού στόχου για τη μη σώρευση χρεών δεν ήταν δυνατή σε αυτήν τη φάση, καθώς τα συστήματα παρακολούθησης των δεσμεύσεων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, των πληρωτέων λογαριασμών τους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησης.

Δεσμευόμαστε να μηδενίσουμε αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε μόνο ένα φυσιολογικό επίπεδο πληρωτέων λογαριασμών να μεταφερθεί στο 2011.

• Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας, οι δείκτες οικονομικού κλίματος αρχίζουν βαθμιαία να βελτιώνονται και σε επίπεδο πολιτικής έχει επιτευχθεί πρόοδος με την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφάλειας για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στο μέλλον, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση όσο συνεχίζεται η ύφεση. Τα τεστ κοπώσεως υποδεικνύουν ότι οι πόροι που διατίθενται από τις αρχές για το ΤΧΣ παραμένουν επαρκείς.

• Η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην αγορά εργασίας, που θεσπίστηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το κοινοβούλιο έχει επίσης ήδη υιοθετήσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αφορούν στην απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και στην αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού συστήματος, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, στα κλειστά επαγγέλματα, στην αδειοδότηση και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Σε αυτήν τη βάση και με την ολοκλήρωση της προαπαιτούμενης δράσης, αιτούμαστε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της οικονομικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης του ποσού των 6.500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης.

Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που τέθηκαν σε εφαρμογή με την επιστολή προθέσεων της 3ης Μαΐου 2010, το ΜΟΧΠ και το μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και στις συνημμένες επικαιροποιήσεις είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διορθωτικές δράσεις εφόσον καταστεί αναγκαίο για την εκπλήρωση αυτών των στόχων, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται. Για την υιοθέτηση τέτοιου είδους δράσεων, αλλά και πριν από οποιαδήποτε αναθεώρηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται σε αυτήν την επιστολή θα προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, καθώς και με το ΔΝΤ".


*** Τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων και η έκθεση για την ελληνική οικονομία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v