Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ανοιχτό το "παράθυρο" για νέα μέτρα

Εύσημα αλλά και ανοιχτό ενδεχόμενο για διορθωτικά μέτρα στο β΄ εξάμηνο και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το 2011 από Κομισιόν, με αφορμή την έγκριση της β΄ δόσης. Τι λέει για τράπεζες, κλειστά επαγγέλματα.

Κομισιόν: Ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα
Ανοιχτό ενδεχόμενο για τη λήψη διορθωτικών μέτρων το δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως και για λήψη πρόσθετων μέτρων για το ασφαλιστικό το 2011 αφήνει με έκθεσή της η Κομισιόν, με την οποία δίνει και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου τον Σεπτέμβριο.

Το πνεύμα της έκθεσης της Κομισιόν περιγράφουν με ευκρίνεια οι δηλώσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες: "Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Όμως, ο ίδιος συμπληρώνει: "Παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι.

Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευτεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης".

Στην έκθεση περιγράφονται με σαφήνεια οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αφορούν:

1. Στην υστέρηση των εσόδων, αφού τα ταμειακά έσοδα το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 5,9% έναντι ετήσιου στόχου για 15,6%. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δημοσιονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν θετικές, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό.

Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που αντικατοπτρίζει περικοπές τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των μισθών στον δημόσιο τομέα) όσο και στις κεφαλαιουχικές.

Ο δημοσιονομικός στόχος, όμως, διατρέχει ορισμένους κινδύνους. Τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης 15,6%, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ, λόγω του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα και της σχετικά μεγάλης βαρύτητας της φορολογίας στη σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης.

2. Σε πρόσθετους κινδύνους που εγκυμονούν: η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών. "Αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο", τονίζει η Κομισιόν .

3. Στο ασφαλιστικό. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μέχρι σήμερα τα πήγαμε καλά, όμως ο φάκελος ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτός και ενδεχομένως να χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις το 2011.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται: "Συντελέστηκε σημαντική πρόοδος στο πεδίο των διαρθρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης προχώρησε ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Με τις παραμετρικές αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα βελτιωθεί σημαντικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις".


Καλά λόγια, αλλά…

Πρόοδο αναγνωρίζει η Κομισιόν στην κατάρτιση του νέου θεμελιώδους νόμου για τον προϋπολογισμό, στα μέτρα που ελήφθησαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και στη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται όμως ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον δημοσιονομικό έλεγχο.

Ναι μεν, αλλά, λέει η Κoμισιόν και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως αναγνωρίζει ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος (θεσπίστηκαν νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα τολμηρές νομοθετικές διατάξεις για την αγορά εργασίας, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η προσαρμοστικότητα της οικονομίας). Επίσης: "Άλλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα αφορούν στις μεταφορές, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, και στην ενέργεια.

Δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέτρα για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, καθώς και η κατάρτιση οριζόντιας νομοθεσίας για την εφαρμογή της οδηγίας περί υπηρεσιών". Όμως, εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, στην άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και στο λιανεμπόριο. Πρέπει να επισπευστούν η ιδιωτικοποίηση και η αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.

Στο μέτωπο των τραπεζών γίνεται αναφορά στη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην εντατικοποίηση της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδος και στην πρόβλεψη διάθεσης νέου πακέτου εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ "προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα".

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή θα συζητηθεί στις συνόδους των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin της 7ης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v