Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δια-σταυρώνονται" γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό είναι οι πέντε νέοι στόχοι διασταυρώσεων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Δια-σταυρώνονται γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό είναι οι πέντε νέοι στόχοι διασταυρώσεων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το πρόγραμμα των διασταυρώσεων των επόμενων μηνών σφραγίστηκε σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα κ. Δ. Σπινέλη, όπου αποφασίστηκε και η πιο γρήγορη εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, ώστε να επιταχυνθεί αναλόγως και η εισροή εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα αποστέλλεται νέα παρτίδα εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 σε 500.000 φορολογουμένους, ενώ από τον Οκτώβριο η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να χτυπά την πόρτα των φορολογουμένων και για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010.

Όσον αφορά στις επόμενες διασταυρώσεις που θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, στο στόχαστρο μπαίνουν

* Όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό: Σε συνεργασία με τις Αρχές άλλων χωρών μαζεύει σε CD που της αποστέλλονται στοιχεία για τους τόκους που καταβάλλουν σε Έλληνες φορολογουμένους και αντιπαραβάλλονται με τα δηλωθέντα έσοδα των ιδίων από τόκους. 

* Γιατροί: Από τα νοσοκομεία συλλέγονται δεδομένα για τη μισθοδοσία τους και γίνεται διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. 

* Δικηγόροι: Συλλέγονται στοιχεία από τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους κυρίως για τα παράβολα και τα έξοδα παραστάσεως και γίνονται διασταυρώσεις με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Τα πρώτα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. 150 μεγαλοδικηγόροι δηλώνουν λιγότερα από 30.000 ευρώ, γεγονός που δεν συνάδει με την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο καθένας εξ αυτών έχει στην κατοχή του ακίνητα μέσης αξίας 3,2 εκατ. ευρώ. 

* Μηχανικοί: Με τον ίδιο τρόπο συγκεντρώνονται δεδομένα από τους συλλόγους των μηχανικών και διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αλλά και την ακίνητη περιουσία τους. 

* Ακίνητα: Μετά τις διασταυρώσεις για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, που έχουν παράλληλα μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι διασταυρώσεις αξιοποιούν στοιχεία της ΔΕΗ για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Εντοπίζονται τα ακίνητα που δηλώνονται "άδεια" από τους ιδιοκτήτες τους και εξετάζεται αν σε αυτά "γράφει" το ρολόι της ΔΕΗ. Σε αυτήν την περίπτωση το απλούστερο που συμβαίνει είναι ότι ο ιδιοκτήτης έχει νοικιάσει το ακίνητο και κρύβει από την εφορία το ενοίκιο που εισπράττει.

Παράλληλα, εξετάζονται και οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε συνάρτηση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Στο μέτωπο των ακινήτων, οι διασταυρώσεις επεκτείνονται και με συνδυασμό δεδομένων που προκύπτουν από το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο του υπουργείο Οικονομικών.

Η διασταύρωση αναζητά περιπτώσεις φορολογουμένων που αποφεύγουν τον ΦΜΑΠ και το ΕΤΑΚ και η ΓΓΠΣ θα ανατρέξει στο παρελθόν έως και το 2007 για να εντοπίσει περιπτώσεις φορολογουμένων που μία πληρώνουν και μία όχι φόρους ακινήτων ή εμφανίζουν μεγάλες διαφορές στους φόρους που καταβάλλουν από χρόνο σε χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v