Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 1 δισ. τα φέσια εν μέσω ύφεσης

Σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει η αγορά με την αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου και ενώ η κρίση έχει καθηλώσει τον τζίρο.

Πάνω από 1 δισ. τα φέσια εν μέσω ύφεσης
Σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει η αγορά με την αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ στο επτάμηνο και ενώ η κρίση έχει καθηλώσει τον τζίρο.

Τη δραματική εικόνα συμπληρώνουν 1 εκατομμύριο εγγραφές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στις μαύρες λίστες του "Τειρεσία", 23 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων, 600.000 άνεργοι, 16.000 "λουκέτα"…

Τραπεζίτες προβλέπουν χειρότερες μέρες από τον Σεπτέμβριο, όταν η ύφεση θα βαθύνει περαιτέρω (2,3% η πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, 3,5% το δεύτερο και έπεται επιδείνωση για να "ικανοποιηθεί" η πρόβλεψη της τρόικας για -4% στο σύνολο του έτους) και αν οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ επαληθευτούν, οι άνεργοι θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο και τα "λουκέτα" στις 100.000, σύμφωνα με προβλέψεις των εμπόρων.

Στο μέτωπο των επονομαζόμενων δεικτών οικονομικής ασφυξίας, τα στοιχεία της εταιρίας Τειρεσίας Α.Ε. για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος. Εκδόθηκαν 104.568 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες δημιουργώντας "μαύρη" τρύπα 963,7 εκατ. ευρώ στην αγορά.

Στο ίδιο διάστημα, 76.416 συναλλαγματικές αξίας 126,3 εκατ. ευρώ έμειναν απλήρωτες, ανεβάζοντας τα συνολικά "φέσια" σε 1,090 δισ. ευρώ. Η σύγκριση με τα "φέσια" 2,094 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος οδηγεί σε συμπεράσματα για βελτίωση της κατάστασης αφού η πτώση φτάνει το 48%.

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι η βελτίωση είναι μόνο φαινομενική καθώς πίσω από τη μείωση της αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κρύβονται τόσο η βουτιά του τζίρου των επιχειρήσεων όσο και η απροθυμία των επιχειρηματιών να κάνουν συναλλαγές με επιταγές ή συναλλαγματικές, υπό τον φόβο ο εκδότης τους να αποδειχθεί τελικά αφερέγγυος.

Η μαύρη λίστα του "Τειρεσία", άλλωστε, έχει αυξηθεί δραματικά και ήδη οι εγγραφές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στα "τεφτέρια" του έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για περιορισμό του χρόνου τήρησης των δυσμενών στοιχείων στις μαύρες λίστες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η κατάσταση από τον Σεπτέμβριο θα επιδεινωθεί ουσιαστικά με αιχμή "κανόνια" σε επιχειρηματικά δάνεια όπου ήδη περισσότερα από 7 στα 100 δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν το 14,5, στα στεγαστικά το ποσοστό δανείων στο κόκκινο αγγίζει το 8% του συνόλου και στα επιχειρηματικά δάνεια που είναι και ο μεγάλος προσεχής φόβος των τραπεζιτών, 7 στα 100 δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως ήδη στο τέλος Μαρτίου στο κόκκινο βρίσκονται δάνεια 6,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 81,1 δισ. ευρώ στα στεγαστικά, 5 δισ. ευρώ σε σύνολο 35,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά και 7,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 111,7 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ήδη τα δάνεια στο κόκκινο έχουν ξεπεράσει τα 23 δισ. ευρώ και δεν αποκλείουν ακόμα και κόκκινα δάνεια 25 - 30 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις) στο τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v