Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για είσπραξη 26 δισ. ευρώ

Αγώνα δρόμου για την είσπραξη 26 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου πρέπει να… κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Αγώνας δρόμου για είσπραξη 26 δισ. ευρώ
Αγώνα δρόμου για την είσπραξη 26 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου -  Δεκεμβρίου πρέπει να… κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για ετήσιες εισπράξεις 55,124 δισ. ευρώ με αύξηση 13,7%.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η αύξηση των εσόδων είναι μόλις 4,1%, με την υστέρηση -αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο- να υπερβαίνει τα 2,6 δισ. ευρώ, αν και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται υστέρηση εσόδων 772 εκατ. ευρώ.

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν έσοδα 28,667 δισ. ευρώ στο επτάμηνο και υποστηρίζει ότι ο στόχος ήταν η είσπραξη 29,439 δισ. ευρώ. Έτσι η υστέρηση είναι 772 εκατ. ευρώ και αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στις καθυστερήσεις είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΜΑΠ 2010.

Έτσι, τον Ιούλιο, τα στοιχεία του υπουργείου (τα οποία διαφέρουν οριακά έναντι των ταμειακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος) δείχνουν μείωση εσόδων κατά 8,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στις δαπάνες, από την άλλη πλευρά, η πτώση στο επτάμηνο φτάνει το 10% έναντι ετήσιου στόχου για 5,5% και το υπουργείο Οικονομικών με αναστολές πληρωμών αλλά και με σκληρό μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα έχει καταφέρει να δαπανήσει 4,2 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (37,8 δισ. ευρώ από 42 δισ. ευρώ).

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στον βωμό του ελλείμματος θυσιάζεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του ΠΔΕ προβλέπεται στο σύνολο του έτους να μειωθούν κατά 4%, αλλά στο επτάμηνο είναι μειωμένες 36,3% στερώντας την όποια δυναμική ανάπτυξης από την οικονομία, ενώ αρρυθμίες καταγράφονται και στα έσοδα του ΠΔΕ με αύξηση 23,5% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση.

Έτσι, με οδηγό τις περικοπές σε ΠΔΕ και δαπάνες το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 39,7% στο επτάμηνο, οριακά καλύτερα από τον ετήσιο στόχο για πτώση 39,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v