Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαθαίνει" η ύφεση στο β΄ τρίμηνο

Βαθύτερα στην ύφεση εισέρχεται η οικονομία καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν επιτάχυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο 3,5% το β' τρίμηνο. Δυσοίωνες προβλέψεις για το β΄ εξάμηνο.

Βαθαίνει η ύφεση στο β΄ τρίμηνο
Βαθύτερα στην ύφεση εισέρχεται η ελληνική οικονομία καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν επιτάχυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από 2,5% το πρώτο τρίμηνο.

Η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο, όταν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει έκρηξη των ανέργων στο 1 εκατομμύριο από 600.000 περίπου το πρώτο εξάμηνο. Οι τραπεζίτες διαβλέπουν εκτίναξη των κόκκινων δανείων ενδεχομένως και σε διψήφιο ποσοστό (ήδη το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ) και οι έμποροι εκτιμούν ότι τα λουκέτα στην αγορά θα φτάσουν τα 60.000 στο σύνολο του έτους.

Παρά τα άκρως ανησυχητικά σημάδια, το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ενδεχομένως θα είναι μικρότερη από (περίπου) 4% που εκτιμά η τρόικα.

Πάντως, η τρόικα δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της -αν και είχαν καλλιεργηθεί σχετικές προσδοκίες- σε αντιδιαστολή με τον πληθωρισμό, όπου ανέβασε τον μέσο δείκτη στο 4,75% για το σύνολο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v