Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ΔΕΚΑ το 3,05% του ΟΤΕ και το 8,2% των ΕΛΠΕ

Στην κυριότητα της ΔΕΚΑ θα περάσουν από 28 Ιουλίου μέχρι τις 30 Ιουλίου, με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, το 3,05% των μετοχών του ΟΤΕ και το 8,21% των μετοχών των ΕΛΠΕ, από την Hellenic Finance SCA στο πλαίσιο της λήξης των σχετικών ομολογιακών δανείων.

Στη ΔΕΚΑ το 3,05% του ΟΤΕ και το 8,2% των ΕΛΠΕ
Στην κυριότητα της ΔΕΚΑ θα περάσουν από 28 Ιουλίου μέχρι τις 30 Ιουλίου, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, το 3,05% των μετοχών του ΟΤΕ και το 8,21% των μετοχών των ΕΛΠΕ.

Η ΔΕΚΑ θα αποκτήσει τις προαναφερθέντες συμμετοχές από την Hellenic Finance SCA που είχαν διατεθεί τον Ιούλιο του 2000, με την έκδοση σχετικών ομολογιακών δανείων.

Ειδικότερα, η ΔΕΚΑ σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει πως θα αποκτήσει 14.971.222 μετοχές του ΟΤΕ στο διάστημα από τις 28/7 μέχρι τις 30/7, από την Hellenic Finance SCA που είχαν διατεθεί τον Ιούλιο του 2000, με Ειδική Συναλλαγή Διαχείρισης (Exchangeable Bonds).

Η ΔΕΚΑ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ με 0,02%, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΔΕΚΑ θα αποκτήσει με εξωχρηματιστηριακή αγορά 25.079.700 μετοχές της Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχει επίσης η Hellenic Finance SCA, ενώ σημειώνει πως κατέχει ήδη το 8,02% των μετοχών των ΕΛΠΕ.

Ωστόσο, για το 8,21% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση ήδη έχει έτοιμα τα σενάρια για την παραχώρησή και για το λόγο αυτό ανέθεσε στην Εθνική και τη UBS τη διερεύνηση της αγοράς προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος διάθεσης του πακέτου.

Το ποσοστό αυτό είτε θα διατεθεί με δημόσια εγγραφή, είτε με τη διαδικασία του Book Building, είτε θα πωληθεί στον Όμιλο Λάτση που κατέχει και τη σχετική option.

Πάντως η διοίκηση του Ομίλου επιθυμεί το ποσοστό αυτό να περιέλθει σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ΕΛΠΕ να διερύνουν τις δυνατότητές τους στη έρευνα και την εξόρυξη υδροδονανθράκων, (upstream) κάτι που έχει αναγορευθεί σε στρατηγικό στόχο της νέας διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v