Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο: Αυξάνονται τα "λουκέτα" στην αγορά

H μία μετά την άλλη μικρομεσαία κατά κύριο λόγο οικογενειακή λιανεμπορική επιχείρηση και όχι μόνο επιλέγει να κατεβάσει ρολά, ενώ όπως φοβούνται πολλοί από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει έκρηξη λουκέτων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εμπόριο: Αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά
Χωρίς οξυγόνο έχει μείνει η αγορά, με την πτώση των πωλήσεων ακόμη και το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων να έχει ξεπεράσει το 12%, σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Την ίδια ώρα, και προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, η μία μετά την άλλη μικρομεσαία κατά κύριο λόγο οικογενειακή λιανεμπορική επιχείρηση και όχι μόνο επιλέγει να κατεβάσει ρολά, ενώ όπως φοβούνται πολλοί από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις θερινές εκπτώσεις, θα υπάρξει έκρηξη λουκέτων.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου σε κεντρικές εμπορικές περιοχές της Αττικής έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 500 καταστήματα, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε ποσοστό που φθάνει το 15%.

Συγκεκριμένα, έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποκάλυψε ότι ενώ συνολικά το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους πλησιάζει το 15%, υπάρχουν και περιοχές - κεντρικοί δρόμοι όπως η οδός Σταδίου όπου έχει βάλει λουκέτο το 25% των καταστημάτων, ενώ έχει κατεβάσει ρολά και ένα στα πέντε καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου.

Κάπως "καλύτερα" από το κέντρο της Αθήνας είναι τα πράγματα σε κάποιες περιφερειακές αγορές όπως αυτή της Νέας Ιωνίας (έχει κλείσει το 14% των καταστημάτων), της Κηφισιάς (12% το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων), της Καλλιθέας (12%), του Αμαρουσίου όπου σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστό, όπως και στο Χαλάνδρι, αν και στους δύο κεντρικούς δρόμους, δηλαδή στις οδούς Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φθάνει στο 20%.

Κάτι ανάλογο έχει καταγραφεί και στον Πειραιά όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 11%, παρ' όλα αυτά σε δρόμους όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου και η Ηρώων Πολυτεχνείου το ποσοστό προσεγγίζει το 15%.

Πάντως, η πιο απογοητευτική εικόνα καταγράφεται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής, όπου παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι, όπως η Πατησίων, έχει καταντήσει να είναι δρόμοι-"φαντάσματα".

Στην εξέλιξη αυτή έχουν οδηγήσει, πέρα από την κακή οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά κυρίως τα επεισόδια τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει απροσπέλαστο το κέντρο αρκετές ημέρες μέσα στον χρόνο.

Φυσικά, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αν ο μέσος Έλληνας είχε την οικονομική δυνατότητα και την ασφάλεια για την επόμενη ημέρα, θα έβρισκε τρόπους να ξοδέψει όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ίδιοι και με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των εκπτώσεων που ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ σημειώνουν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο δεν είναι ενδεικτικό της τάσης, τονίζοντας ότι η πτώση πλέον υπερβαίνει κατά πολύ το 12%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ, η μείωση του τζίρου τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες των εκπτώσεων κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 10% - 12%, όταν πέρυσι το ποσοστό ξεπερνούσε το 20%. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών για τη φετινή θερινή περίοδο είναι δραματικά μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών, γεγονός που συνεχίζει να οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά στις υψηλές χρεώσεις.

Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση - υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση του τζίρου 12%, στον οικιακό εξοπλισμό, λευκά είδη και έπιπλα 11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια 6%, στα καλλυντικά - φαρμακευτικά 8%, στα ηλεκτρικά - ηλεκτρολογικά 20%, στα βιβλία - χαρτικά - δώρα και εποχικά 6%.

Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν σημαντική κάμψη των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το 25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση σε ποσοστό 4%.

**** Η έρευνα της ΕΣΕΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v