Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκάλυψη "πυραμίδας" με επικεφαλής καθηγητή

Σε δέσμευση των καταθέσεων φυσικών προσώπων και μιας εταιρείας προχώρησε το ΣΔΟΕ μετά την αποκάλυψη επενδυτικής πυραμίδας με εγκέφαλο έναν οικονομολόγο, θύματα πληθώρα ανυποψίαστων πελατών και λεφτά με… ουρά.

Αποκάλυψη πυραμίδας με επικεφαλής καθηγητή
Σε δέσμευση των καταθέσεων τριών φυσικών προσώπων και μιας εταιρείας ύψους 15 εκατ. ευρώ, 11 εκατ. δολαρίων και 190.000 Κορώνες Σουηδίας, προχώρησε το ΣΔΟΕ μετά την αποκάλυψη επενδυτικής πυραμίδας με εγκέφαλο έναν οικονομολόγο, θύματα πληθώρα ανυποψίαστων πελατών και λεφτά με… ουρά.

Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν τo ΣΔΟΕ, αξιολογώντας αναφορά ύποπτης συναλλαγής τράπεζας προς την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων ως σημαντική, άνοιξε φάκελο σχετικό με την διερεύνηση της κίνησης Τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι τηρούνταν στην τράπεζα.

Ο οικονομολόγος, τάζοντας υψηλές αποδόσεις σε ανυποψίαστους επενδυτές και αποταμιευτές που προσπαθούσαν να …διασώσουν τα χρήματά τους το προηγούμενο διάστημα της μεγάλης ανασφάλειας, δεχόταν σε κοινό λογαριασμό που τηρούσε με τη σύζυγό του, εμβάσματα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με την αναφορά της τράπεζας τα χρήματα προέρχονταν από πελάτες της εταιρείας την οποία εκπροσωπούσε ο οικονομολόγος, με σκοπό την τοποθέτηση τους σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μικρότερα εμβάσματα κατατέθηκαν σε λογαριασμούς και άλλων Ελληνικών Τραπεζών.

Οι Ράμπο του ΣΔΟΕ έπιασαν δουλειά αναζήτησαν αρχικά τον οικονομολόγο στις διευθύνσεις που είχε δηλώσει. Ήταν ψευδείς ή διαρκώς ο ίδιος απουσίαζε. Στη συνέχεια στράφηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διαπιστώθηκε ότι η ΕΚ ποτέ δεν χορηγήσει άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην εταιρεία του οικονομολόγου και αφετέρου η εταιρείας με δηλούμενη έδρα τις ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο των εποπτευομένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εταιρείες.

Σε συνεργασία με την τράπεζα, διαπιστώθηκε παράλληλα ότι τα χρήματα εκταμιεύθηκαν ως μετρητά και κατόπιν πιστώθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Έλληνα υπεύθυνου της εταιρείας.

Έτσι δεσμεύτηκαν οι καταθέσεις τριών φυσικών προσώπων και της εταιρείας και συγκεκριμένα -μόνο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα -15.000.000 ευρώ , 11.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 190.000 Κορώνες Σουηδίας .

Η έρευνα συνεχίζεται τόσο για την αποσαφήνιση της δραστηριότητας των ενεχομένων προσώπων όσο και για θέματα σχετικά με το πόθεν έσχες των καταθετών.


----

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της στις 30/7, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια της από 7 Ιουλίου 2010 ανακοίνωσής της σχετικά με την εταιρία ΡΚ Consultants USA Inc, ενημέρωσε πως ούτε η εταιρία αυτή, ούτε ο κ. Γεώργιος Δασκαλέας ο οποίος φέρεται ως ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της εν λόγω εταιρίας, δύνανται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ανακοίνωσή της τόνιζε πως σύμφωνα με το άθρο 8 του ν. 3606/2007, δεν επιτρέπεται η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές και συνιστά αδίκημα, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v