Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Νέα ενίσχυση στο 5,5% από 5,2% τον Ιούνιο κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός με οδηγούς τόσο τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων όσο και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
Νέα ενίσχυση στο 5,5%, έπειτα από πρόσκαιρη μικρή αποκλιμάκωση στο 5,2% τον Ιούνιο, κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, με οδηγούς τόσο τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων όσο και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Σε σχέση με τον Ιούνιο ευνοϊκά επέδρασαν οι εκπτώσεις που αφαίρεσαν 9/10 από τον δείκτη, ενώ από την άλλη πλευρά αυξητικές επιδράσεις άσκησαν η βενζίνη, η καθιέρωση ΦΠΑ στα ταξί και οι μικροαυξήσεις σε κρέατα, γαλακτοκομικά, φάρμακα, αυτοκίνητα και στα είδη νοικοκυριού. Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις και εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από το 10% στο 11% και από το 21% στο 23%.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν αυξήσεις-φωτιά στο 12μηνο Ιούλιος 2009 - Ιούλιος 2010 και ειδικότερα 39,6% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, 39,2% στη βενζίνη, 28,7% στα τέλη κυκλοφορίας και στα διόδια, 10,3% στα αυτοκίνητα, 10,9% στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, 11,3% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 12,2% σε κοσμήματα και ρολόγια, 8,1% στις υπηρεσίες μεταφορών, 7,2% στον ηλεκτρισμό και 6,8% στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτές οι αυξήσεις οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Από την άλλη πλευρά, οι μειώσεις τιμών που καταγράφονται είναι ανεπαίσθητες και ως επί το πλείστον συγκυριακές, με εξαίρεση τις τιμές των φαρμάκων που έχουν σημειώσει πτώση 15,8%.

Ακολουθούν μειώσεις 12,4% στα νωπά φρούτα, 1,9% στα νωπά λαχανικά, 1,2% στο λάδι και 1,4% στις τιμές οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστών.

Σε μέσα επίπεδα επταμήνου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 3,1% από 2,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η τρόικα στις νεότερες εκτιμήσεις της ανεβάζει τον μέσο πληθωρισμό για φέτος στο 4,75%.


*** Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v