Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ.

Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες -κατ' απαίτηση της τρόικας σε συνάρτηση με την εκταμίευση της τρίτης δόσης- ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφετηρία εξελίξεων στις τράπεζες ο Σεπτέμβριος.

Τράπεζες: Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ.
Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προσδιορίζοντας το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο όπου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και σε 3 μεγάλους ξένους οίκους για την αποτίμηση και την αξιολόγηση της δημόσιας συμμετοχής στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έως τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του τραπεζικού τομέα και θα έχει εκπονηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.

"Πιστεύουμε ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο αναφορικά με τις κινήσεις του Δημοσίου αλλά και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος", σημείωσε ο υπουργός, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, που αποφασίζουν από μόνες τους αλλά εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από την ΤτΕ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξέων επενδυτών, ο υπουργός είπε ότι μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, χωρίς αυτό να αναιρεί τις ξένες επενδύσεις.

Στο θέμα των εγγυήσεων διευκρίνισε πως η επέκταση του πακέτου κατά 25 δισ. ευρώ αποτελεί προϋπόθεση από την τρόικα για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστούν η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και η ενίσχυση της ρευστότητας.

"Οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης", αναγνώρισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι μέσω των εγγυήσεων θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα collateral για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής καθώς το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.


***Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 5/8, καθώς και ο πρώτος απολογισμός του προγράμματος οικονομικής πολιτικής επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v