Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίστωση χρόνου για τη ΔΕΗ εξασφάλισε η κυβέρνηση

Πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους εξασφάλισε από την τρόικα η κυβέρνηση ώστε να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις παρεμβάσεις στη ΔΕΗ.

Πίστωση χρόνου για τη ΔΕΗ εξασφάλισε η κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους εξασφάλισε από την τρόικα η κυβέρνηση ώστε να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις παρεμβάσεις στη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα πάντως δέχθηκε αυστηρές παρατηρήσεις για την υστέρηση των εσόδων που φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο και τις μαύρες τρύπες σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ΟΤΑ, που απαιτούν παρεμβάσεις εδώ και τώρα.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι κυρίαρχα στη συνέντευξη τύπου που έχουν προγραμματίσει οι εκπρόσωποι της τρόικας S. Deroose από την Ε.Ε, K.Masuch από την ΕΚΤ και P. Thomsen από το ΔΝΤ, σήμερα στις 11 το πρωί όπου αναμένονται ακόμα καμπανάκι για τον πληθωρισμό αλλά και εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό όπως άλλωστε και ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν τη βάσανο των stress test .

Η αξιολόγηση της τρόικας που ολοκληρώθηκε χθες μετά από μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας επτά ωρών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έγινε με βάση τα στοιχεία εξαμήνου όταν η μεταβολή των εσόδων ήταν 7,2% - με την υστέρηση στο 1,4 δισ. ευρώ με αναγωγή σε ετήσια βάση ή 300 εκατ. ευρώ όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών έναντι των επιμέρους μηνιαίων στόχων που έχει θέσει- και η μείωση του ελλείμματος ξεπερνούσε το 45% κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης των δαπανών που δημιουργεί «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 4 δισ. ευρώ.
 
Γι? αυτό και στην παρούσα φάση η τρόικα δε ζήτησε την επιβολή νέων ή την περαιτέρω αύξηση φόρων δίνοντας πίστωση χρόνου για τις εξετάσεις του Οκτώβρη, διαμηνύοντας με σαφήνεια « φροντίστε να διατηρήσετε το μαξιλάρι ασφαλείας».

Το πρόβλημα στη συνέχεια όμως φαίνεται να μεγαλώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν καθήλωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο 4% στο επτάμηνο όταν ο ετήσιος στόχος αφορά σε αύξησή τους κατά 13,7%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «η εξέλιξη των εσόδων δεν είναι γραμμική στη διάρκεια του έτους» και υποστηρίζουν ότι η εικόνα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και η είσπραξη του φόρου εισοδήματος που έχει καθυστερήσει εξαιτίας των αντίστοιχων καθυστερήσεων στην υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Η τρόικα όμως, βλέπει ουσιαστικές υστερήσεις στο τέλος του έτους και γι? αυτό οι εκπρόσωποί της ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες να ληφθούν μέτρα αναστήλωσης των δημοσίων εσόδων με ανελέητο κυνήγι της φοροδιαφυγής και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι, εντοπίζεται στις ΔΕΚΟ με τις εγγυήσεις των 26 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ όπου η κακοδιαχείριση και η σπατάλη αποτελούν για την τρόικα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα, ακόμα κι αν πρέπει να επιστρατευτούν και απολύσεις ή λουκέτα σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Προβληματισμός διατυπώνεται και για την πορεία του πληθωρισμού όπου ζητούνται παρεμβάσεις για την τιθάσευσή του από τα εξωφρενικά επίπεδα του 5% - σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης- που κινείται τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v