Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι για το "συμπληρωματικό μνημόνιο"

Σκληρό παζάρι για το επονομαζόμενο "συμπληρωματικό μνημόνιο" προκειμένου να αποδεσμευτεί η τρίτη δόση του δανείου του Δεκεμβρίου και να μη ζητηθούν πρόσθετα μέτρα εκτυλίσσεται  στο υπουργείο Οικονομικών.

Σκληρό παζάρι για το συμπληρωματικό μνημόνιο
Σκληρό παζάρι για το επονομαζόμενο "συμπληρωματικό μνημόνιο" και τις πρόσθετες εξασφαλίσεις των πιστωτών της οικονομίας προκειμένου να αποδεσμευτεί η τρίτη δόση του δανείου του Δεκεμβρίου και οι ελεγκτές να μη ζητήσουν πρόσθετα μέτρα εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει την τρίτη κατά σειρά σύσκεψη με τους ελεγκτές της τρόικας, ώστε να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες και την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Ε.Ε. - ΔΝΤ και της ΕΚΤ να δώσουν πρόγευση της ετυμηγορίας τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης αφορούν αφενός στη ΔΕΗ, όπου η τρόικα έχει ζητήσει την πώληση του 40% των μονάδων λιγνίτη, κάνοντας την κυβέρνηση να αναζητά επειγόντως εναλλακτικές λύσεις, και στις μαύρες τρύπες σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία, όπου τα περιθώρια χρόνου επίλυσης των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα.

Η τρόικα -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δείχνει διατεθειμένη να γίνει ακόμα πιο στενός… κορσές στην κυβέρνηση και παρότι αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα η εφαρμογή του μνημονίου είναι εντός των στόχων ανησυχεί για το κατά πόσον οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις θα έχουν συνέχεια.

Αν οι ανησυχίες αυτές γίνουν ενδείξεις ουσιαστικών αποκλίσεων έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, θεωρείται δεδομένη η υπόδειξη λήψης πρόσθετων μέτρων.

"Ζήτημα νέων μέτρων δεν υπάρχει, αλλά προφανώς θα υπάρχει στενή παρακολούθηση", διαβεβαιώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα όπου πηγές από τις Βρυξέλλες επαναφέρουν ενδεχόμενα μέτρα πρόσθετης αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό 23%, μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αν υπάρξουν παρεκτροπές.

Μη συμμόρφωση, άλλωστε, θα σήμαινε πολύ απλά παύση της ροής της δανειοδότησης, οπότε τα όποια περιθώρια αποτυχίας ή μη συμμόρφωσης εξαφανίζονται…

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας τονίζει πάντως με νόημα ότι "όλο το παιχνίδι παίζεται στη ΔΕΗ και στις μαύρες τρύπες στη γενική κυβέρνηση. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους δύο σκοπέλους, δεν θα μας πάρουν το κεφάλι ακόμα κι αν το έλλειμμα ήταν 8,3% στο τέλος του έτους και όχι 8,1%".

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, επιχειρούν να βάλουν τον πήχη του ελλείμματος ακόμα και στο 7,9% στο τέλος του έτους, ώστε εκτός από τα εύσημα της τρόικας να κερδίσουν και πόντους έναντι των αγορών, επιταχύνοντας την αποδέσμευση από τους ελεγκτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v